marți

9 august, 2022

mig 29 bulgaria
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 aprilie, 2022

Aeronavele MiG-21 LanceR aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române au interdicție de zbor începând de vineri, 15 aprilie. Decizia este anunțată de MApN și apare în baza unui ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu.

România mai deține în prezent 30 de aparate MiG-21 LanceR, puțin peste 20 fiind însă funcționale.

Justificarea deciziei

”Măsura a fost luată din cauza incidenței considerabile a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice”, potrivit comunicatului citat.


Suspendarea de la zbor a MiG-21 LanceR a fost luată la o zi după ce un astfel de aparat a avut probleme cu trenul de aterizare. În urmă cu o lună, un avion MiG s-a prăbușit în județul Constanța.

F-16 preiau toate misiunile de poliție aeriană

În perioada suspendării activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

De asemenea, sistemele de apărare cu baza la sol din dotare vor executa misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System).

MApN grăbește achiziția norvegiană

”În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Novegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile”, transmite Ministerul Apărării.


România a anunțat la finalul anului trecut că va cumpăra de la Norvegia 32 de avioane de vânătoare F-16 pentru a înlocui flota de MiG-uri 21, o achiziție estimată la 350 de milioane de euro, însă un contract încă nu a fost semnat.

Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp.

Norvegia a scos din uz toate aeronavele F-16 pe care acum le-a înlocuit cu F-35.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: