UPDATE:
La 3 ore după raportarea dispariției de pe radar a avionului MiG 21 Lancer, MApN a anunțat oficial că a localizat epava aparatului de zbor și a anunțat decesul pilotului. Căpitanul Costinel Iosif Niță, din cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea, avea 31 de ani. Avea la activ peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 Lancer.
MApN a corectat și numărul militarilor morți în accidentul de elicopter, un IAR 330 Puma plecat în misiune de căutare a avionului dispărut. 7 militari au murit în accidentul de elicopter- pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, la bord erau și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.
Lista echipajului comunicată de MApN:
- Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
- Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
- Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
- Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.
- Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.
- Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
- Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.
Informația inițială:
Un avion MiG-21 al aviaţiei române, plecat miercuri seara din baza Mihail Kogălniceanu într-o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a dispărut de pe radar după decolare. Elicopterul plecat în misiune de căutare a dispărut și el de pe radar, fiind găsit prăbușit la 11 km de aerodrom
Niciunul din cei cinci membri ai echipajului de pe elicopter nu a supraviețuit impactului.
În continuare se desfășoară misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR.
Elicopterul se întorcea în bază din cauza vremii nefavorabile
”Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare, au fost găsiți decedați zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. În continuare, se desfășoară operațiuni de căutare-salvare în cazul pilotului aeronavei MiG 21 LanceR.”, informează Ministerul Apărării.
Ministerul a mai precizat: „Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază”.
Rămășițele elicopterului prăbușit au fost găsite în flăcări. Imagini de la locul prăbușirii elicopterului:
În acest moment, Armata încă folosește pentru Poliția Aeriană avioanele Mig 21, care sunt la limita resursei de zbor și au o vechime de aproximativ 40 de ani. Avioanele au fost modernizate, însă 24 dintre ele s-au prăbușit din 1994 încoace.
Generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Armatei Române, afirma în 2019 că vechile avioane MIG 21 ar fi trebuit să iasă din serviciul de luptă din 2012.