fbpx

Chestiunea

Cele 3 legi fără de care digitalizarea României rămâne în improvizație

Entuziasmul digitalizării manifestat în debutul pandemiei pare că s-a domolit – se aude tot mai rar de ”oportunitatea digitalizării creată de coronavirus”, iar marile proiecte… Mai mult

12.01.2021

Europa

McKinsey: „Noua normalitate” și tendințele economice care o vor defini, începând chiar cu 2021

Începând din chiar acest an, va fi accelerată dezvoltarea unor domenii precum biotehnologia, managementul riscului privind lanțurile de aprovizionare, sau forța de muncă. Reguli vechi… Mai mult

12.01.2021

La obiect

România, peste media UE la taxele de mediu colectate, dar cu încasări mai mici raportate la PIB. Observații

România s-a situat în anul 2019 pe locul 10 între statele UE în ceea ce privește ponderea taxelor de mediu încasate în totalul taxelor și… Mai mult

12.01.2021

Chestiunea

Venitul mediu lunar al unui român a crescut în T3 cu 10% față de T3 din 2019. Modificările aduse de pandemie în alocarea cheltuielilor

Datele publicate de INS pentru trimestrul III 2020 arată că veniturile medii ale românilor au ajuns la nivelul de 2.068 lei lunar pe persoană și… Mai mult

11.01.2021

McKinsey: „Noua normalitate” și tendințele economice care o vor defini, începând chiar cu 2021

de Adrian N Ionescu , 12.1.2021

Începând din chiar acest an, va fi accelerată dezvoltarea unor domenii precum biotehnologia, managementul riscului privind lanțurile de aprovizionare, sau forța de muncă.

Reguli vechi de zeci de ani privind investițiile vor fi zguduite. Comportamentul investitorilor va reforma viitorul și toate aceste tendințe, stimulate sau declanșate de criza coronavirus, vor defini „noul normal” al economiei lumii, potrivit unui studiu McKinsey.

Biotehnologia va face 60% din produsele lumii

Consacrarea biotehnologiei nu se va opri la domeniul farmaceutic și medical, după ce a făcut posibile noile tipuri de vaccinuri contra COVID-19 prin utilizarea instrumentelor genetice.

„Urgența a declanșat impulsul, dar potențialul (biotehnologiei) este mult mai amplu și mai variat: de la bioinginerie, la calculul digital, automatizare și învățarea automată și până la inteligența artificială (AI)”, spune studiul McKinsey.

Urmează ceea ce McKinsey Global Institute numește Bio Revoluție: „biomolecule, biosisteme, biomașini, biocalculatoare”.

Potrivit MGI, 60% din materiile prime și intermediare intrate în economia globală ar putea fi produse pe cale biologică.

Exemplele teoretice sunt din agricultură (modificarea genetică pentru a crea culturi rezistente la secetă sau pentru a corecta deficiențe), din energie (microbii creați genetic pentru a produce biocombustibili) și din alte industrii (mătase din fir artificial de păianjen, țesături auto-reparatoare)”.

Riscul de aprovizionare și managementul lui

Managemetul riscului câștigă teren în adminitrarea lanțurilor de aprovizionare. Managerii și antreprenorii vor căuta soluții pentru a diminua riscul de a opri producția pentru că le lipsesc componentele care nu au mai fost aprovizionate.

Însăși noțiunea de stocuri va fi regândită. „Dacă stocul primit la timp înseamnă de fapt stoc de urgență – asta înseamnă un management al riscului mult mai sofisticat”, al riscului de aprovizionare și / sau de întrerupere a activității.

„Marea re-echilibrare a început. Un sfert din exporturile globale de bunuri, sau 4.500 de miliarde de dolari își pot schimba traseul până în 2025”, spune studiul citat.

O nouă generație de antreprenori intră în scenă, mult mai inventivi

Spre deosebire de criza din 2008 – 2009, în plină criză coronavirus numărul de firme noi s-au dublat (în al treilea trimestru din 2020, față de aceeași perioadă din 2019).

Este drept, statistica este din SUA, unde mobilitatea afacerilor ca și a inițiativelor individuale este mai mare, dar și acolo, dublarea dosarelor de firme noi, până la 1,5 milioane, este un indiciu de schimbare.

Desigur, o mulțime de IMM-uri s-au închis (trei sferturi), dar faptul că s-au înființat mai multe firme noi, o mare parte din ele fiind formate din câte o singură persoană, înseamnă că sute de mii de oameni au găsit resurse de inventivitate și au convins cu ele mici investitori.

McKinsey identifică aici o tendință care va schimba structura ocupării forței de muncă.

La aceste tendințe, studiul citat le mai adaugă pe cele deja cunoscute:

  • creșterea ponderii lucrătorilor de acasă (Mckinsey estimează că va ajunge la 20% din totalul global);
  • creșterea productivității pe cale digitală și accelerarea celei de-a 4 a revoluții industrială, în consecință;
  • zguduirea unor reguli „istorice” privind portofoliile de investiții. Investițiile private equity (PE) vor căpăta noi funcții.
    • Până acum, dintr-o criză cei puternici iețeau și mai puternici, iar cei slabi ieșeau și mai slabi, iar investitorii PE îi tratau ca atare. Acum cei puternici nu vor mai fi liniștiți cu puterea lor ci vor căuta noi căi de dezvoltare prin fuziuni și achiziții.
  • creșterea apetitului pentru consum și chiar pentru călătorii, într-un târziu.

Investitorii vor încuraja proiectele ecologice

Proiectele ecologice (corporatiste sau nu numai) nu vor mai fi doar apanajul stimulentelor rezultate din politicile guvernamentale. Iar investitorii nu vor mai acționa doar în confluență cu acestea ci le vor promova.

Investitorii vor fi interesați să-și plaseze banii în proiecte (cu componente) ecologice pentru că vor fi tot mai interesați de sustenabilitatea acestora și, prin urmare, de capacitatea lor de a genera profit pe termen lung –  cu care prețul lor de vânzare va fi proporțional.

McKinsey citează statisticile UE, care va dedica măsurilor privind schimbările climatice circa 30% din planul de relansare de 880 de miliarde de dolari (în echivalent). UE intenționează să emită „obligațiuni verziֲ” de 240 de miliarde de dolari.

China și-a propus să ajungă la neutralitatea climatică (zero emisii nete) în 2060, 10 ani mai târziu decât UE, dar relevant.
Președintele ales al SUA își va readuce țara în Acordul de la Paris.

„Oportunitățile de creștere ecologică abundă în sectoare precum energia, mobilitatea și agricultura. La fel cum companiile din economia digitală au propulsat bursele în ultimele două decenii, la fel companiile de tehnologie verde ar putea juca acest rol în următoarele decenii”, conchide studiul McKinsey.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.1.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

VIDEO Siegfried Mureşan: Bugetul de stat va primi 4 miliarde euro, prefinanțare proiecte în Planul de reziliență

Redacţia

România ar putea avea în decursul lunii aprilie acordul Comisiei Europene pe Planul Național de Redresare și Reziliență revizuit de autoritățile de la București în… Mai mult

Stiri

Suntem pregătiți să accelerăm și etapa a III-a de vaccinare, dacă vom avea dozele necesare – premierul Florin Cîțu

Vladimir Ionescu

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri că România are asigurat un stoc sigur de 2,4 milioane de doze vaccin până la sfârșitul lunii martie, ceea… Mai mult

Stiri

România și ridicarea MCV: Memorandum pentru calendarul adoptării măsurilor necesare

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat miercuri un calendar pentru bifarea măsurilor necesare ridicării Mecanismului de Verificare și Cooperare (MCV), a anunțat vicepremierul Dan Barna. Memorandul prevede sfârșitul… Mai mult

Stiri

ANRE: Se va aplica tariful cel mai mic de electricitate pentru consumatorii care n-au ales o ofertă concurențială

Adrian N Ionescu

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat, miercuri, că a aprobat varianta aplicării tarifului celui mai mic al furnizorului de electricitate, pentru consumatorii… Mai mult

Stiri

VIDEO Daniel Anghel: SAF-T va eficientiza inspecțiile fiscale

Redacţia

Introducerea SAF-T (fișierul standard de raportare pentru taxe) ar putea genera o creştere consistentă a veniturilor colectate de ANAF la buget şi la reducerea GAP-ului… Mai mult

Stiri

VIDEO Mirela Călugăreanu: Se modifică structura organizatorică a ANAF și a Ministerului Finanțelor

Redacţia

Președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, declară că instituția pe care o conduce are anul acesta 3 direcții majore de acțiune: continuarea parteneriatului cu contribuabilii, soluții digitale… Mai mult

Stiri

VIDEO Ionuț Dumitru: Povara dobânzilor la datoria publică începe să apese

Redacţia

”Știm cu toții că avem o problemă bugetară foarte serioasă: avem un deficit bugetar care a crescut foarte mult în ultimii ani. Din păcate, rădăcinile… Mai mult