Comisia Europeană a respins investițiile propuse de România în Planul REPowerUE, care prevede investiții de 1,4 miliarde de euro, a anunțat joi europarlamentarul Dragoș Pîslaru. Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat pentru Economedia.ro că planul nu a fost respins, ci Comisia a cerut informații suplimentare despre proiectele de investiții.
Dragoș Pîslaru cere însă publicarea scrisorii primite de MIPE de la Bruxelles, pentru a lămuri situația reală: „Văd că ministrul Boloș spune că nu e vorba de o respingere, ci de o cerere de informații suplimentare – domnule ministru, în spiritul transparenței, vreți să publicați mesajul primit ieri seara de la Comisia Europeană? Ca să vadă tot românul care e adevărul?”
Informația inițială a europarlamentarului Dragoș Pîslaru, publicată cu explicații pe contul său de Facebook:
„Comisia Europeană respinge încercarea Guvernului României de a direcționa 1 MLD EUR către clientela politica a PSD-PNL.
Într-o totală lipsă de transparență și pe repede înainte, Guvernul a cerut finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servi clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv.
Ca răspuns, Comisia Europeană a respins aceste propuneri politice ale Guvernului pentru RePowerEU și a a aprobat doar investițiile legate de eficiență energetică și care ajută gospodăriile și antreprenorii să își reducă facturile – adică exact ce am transmis împreună cu partidul Partidul REPER ca soluții.
Am cerut 1 miliard pentru casele românilor și micii antreprenori.”
Lista investițiilor prin REPowerUE prevede și instalarea de panouri solare pe canalele de irigație
Guvernul a aprobat în martie memorandumul întocmit de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) pentru demararea procesului de informare a Comisiei Europene asupra propunerilor de reforme și investiții din cadrul noului capitol REPowerEU.
”Alocarea indicativă a României pentru investițiile care pot fi incluse în propunerea de capitol REPowerEU este de 1,4 miliarde de euro, la care România intenționează să adauge suma de 43,2 milioane de euro aferentă rezervei de ajustare la BREXIT (BAR)”, se arată în memorandum.
În urma consultărilor demarate de MIPE s-a ajuns la concluzia că ”principalul obiectiv al noului capitol va fi asigurarea independenței energetice a României prin promovarea producției de energie din surse regenerabile și a prezentat pe scurt posibilitățile investiționale pentru capitolul REPowerEU”.
Acest lucru ar urma să fie realizat prin:
- investiții în centrale hidroenergetice,
- panouri solare instalate pe canalele de irigație,
- parcuri fotovoltaice și eoliene instalate pe terenurile neproductive pentru agricultură ale Agenției Domeniilor Statului ,
- finanțarea unor proiecte pilot care să conducă la independența energetică a satelor.
“Având în vedere limitarea în timp (anul 2026), reprezentanții CE au încurajat România să extindă măsurile deja incluse în plan (ca de exemplu capacitățile de producție din surse regenerabile (RES), să sprijine modificarea cadrului legislativ pentru implementarea acestora (de exemplu montarea de panouri fotovoltaice pe acoperișuri ca măsură de creștere a eficienței energetice a clădirilor)”, se arată în memorandum.
****