marți

16 iulie, 2024

18 ianuarie, 2024

Ministerul de Interne a solicitat în ședința de Guvern, de joi, 27 de milioane de lei în plus, pentru a acoperi necesarul cheltuielilor cu pensiile din luna ianuarie. Astfel, deficitul marcat chiar din prima lună la MAI aduce deja o gaură de 324 de milioane de lei la bugetul de stat din 2024, prognozat la aproximativ 5% din PIB.

În Memorandumul aprobat joi de Executiv, MAI explică motivele creșterii cheltuielilor:

  • 234 de foști angajați ale căror pensii intră în plată în ianuarie 2024
  • majorarea pensiilor militare rezultată în urma așa-zisei reformări a pensiilor speciale, care ar fi trebuit să diminueze povara acestora în cheltuielile publice. „Calculele din care rezultă necesarul real pentru plata pensiilor, având în vedere și incidența asupra acestui demers a prevederilor legale aprobate în ultima parte a anului 2023 (Legea pensiilor speciale – n.red.), au fost finalizate la data de 29.12.2023”, precizează MAI în Memorandumul de aprobare a suplimentării bugetului.

(Citește și: Val de pensionări speciale declanșat de momentul 1 ianuarie: ”Reforma pensiilor” a crescut cheltuielile cu 3 mld. numai la instituțiile de forță)

Estimare subevaluată la MAI

Ministerul făcuse deja o estimare a plusului necesar, însă ea se dovedește insuficientă, deși cei 234 de foști polițiști ce primesc din ianuarie pensie aveau cererile depuse în momentul în care MAI și-a calculat bugetul pentru 2024.


Față de Legea bugetului de stat pentru 2023, MAI a suplimentat suma de la acesta capitol la 7,858 miliarde de lei pentru anul în curs, ceea ce înseamnă cu 2,226 miliarde de lei mai mult. Cu noua corectură, avansul este de peste 2,6 miliarde de lei.

Reamintim că în 2023 s-au pensionat 10.000 angajați ai Ministerului de Interne (polițiști, jandarmi, poliție de frontieră etc.) din care 2.500 numai în luna decembrie.

Valul de pensionări va continua, pentru că legea le permite celor care îndeplineau la sfârșitul anului trecut condițiile de retragere din activitate să se pensioneze pe sistemul vechi timp de încă cinci ani.

(Citește si: ”Cristian Grosu / Ce ar trebui să-i învețe Vasile Dîncu pe cei de la SRI. Și o fabulă reală”)

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: