vineri

19 aprilie, 2024

16 noiembrie, 2021

Autoritatea de reglementare a energiei din Germania, BNetzA, a anunțat luni că Naftogaz și GTSOU, companii de gaze ucrainene, vor fi incluse în procedurile germane în curs de certificare a gazoductului Nord Stream 2. Decizia apare în urma analizei solicitărilor formulate în acest sens de cele 2 companii din Ucraina, anunță Euractiv.

În plus, aceeași autoritate a anunțat marți, potrivit Reuters, suspendarea procesul de certificare și a precizat că consorțiul din Elveția care operează conducta trebuie să înființeze o companie în Germania, conform legislației naționale, pentru a putea obține licența de operare.

Procesul de certificare al Nord Stream 2 a început pe 8 septembrie 2021, după ce autoritatea de reglementare a acceptat o cerere formulată în acest sens de către Nord Stream 2. Agenția germană are patru luni, până la 8 ianuarie 2022, pentru a formula un proiect de decizie privind certificarea Nord Stream 2. Ulterior, Comisia Europeană are la dispoziție între două și patru luni pentru a revizui decizia și a face propriile recomandări pe care BNetzA este obligat să le respecte.


Consorțiul elvețian înființat de Gazprom a decis să nu se transforme într-o companie germană, dar a înființat o filială pentru a se ocupa de secțiunea conductei de pe teritoriul Germaniei. „O certificare pentru operarea Nord Stream 2 va fi luată în considerare doar după ce operatorul va fi organizat într-o formă juridică conformă cu legislația germană”, a precizat marți autoritatea germană de reglementare.

Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a spus că va evalua cererea companiei doar după un transfer al activelor majore și al bugetelor pentru plata personalului către filiala germană.

Ucraina a afirmat constant că entitatea care a construit Nord Stream 2 – deținută în totalitate de Gazprom – nu poate și nu trebuie să fie certificată ca operator independent, întrucât legea europeană a concurenței și energiei interzice în mod explicit furnizorilor de energie să controleze rutele de tranzit.

Nord Stream 2 a confirmat că a fost notificată în legătură cu deciziile BNetzA, precizând: „Nu suntem în măsură să comentăm detaliile procedurii, posibila sa durată și impactul asupra momentului de începere a operațiunilor conductei.”


Rusia a încercat să pună presiune pe Germania pentru autorizarea rapidă a Nord Stream 2 prin scăderea fluxurilor de gaze către UE și generând creșterea prețurilor.

Gazoductul Nord Stream 2 a fost finalizat în octombrie, când proximativ 177 de milioane de metri cubi de gaz tehnic au fost pompați în prima linie. Președintele Poloniei și-a anulat întâlnirea cu cancelarul Merkel, după ce Gazprom a anunțat finalizarea Nord Stream 2.

Polonia și Ucraina au rămas constant împotriva operaționalizării Nord Stream 2, chiar și după momentul la care Statele Unite au renunțat să mai ceară Germaniei blocarea acestui proiect.

Ucraina consideră că, fără un tranzit de gaz rusesc pe teritoriul său, Kremlinul și-ar asuma mai ușor riscul de a ocupa noi teritorii ucrainene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: