22 iulie, 2021

volodimir zelensky UcrainaViitorul gazoduct Nord Stream 2 ameninţă Ucraina şi Europa Centrală pe plan „politic, militar şi energetic”, iar decizia președintelui Biden de a renunța la obiecțiile față de acest proiect ”crește potențialul Rusiei de a destabiliza situația de securitate din Europa și perpetuează diviziunile între statele membre NATO și UE”.

Aceasta este reacția comună a Ucrainei și Poloniei, prezentată de Politico, după ce Washingtonul şi Berlinul au ajuns miercuri la un compromis asupra acestui controversat proiect energetic.

Pentru a calma spiritele la Kiev, Casa Albă a anunțat miercuri că președintele Joe Biden îl va primi la Casa Albă, luna viitoare, pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.


Acordul americano-german apare după ani de opoziție a SUA față de acest proiect și în momentul în care noul gazoduct este aproape de finalizare doar grație sprijinului politic acordat de Germania.

Într-o declaraţie comună, Statele Unite şi Germania au anunțat posibile noi sancţiuni împotriva Rusiei în cazul în care Moscova  va folosi acest proiect ca instrument de presiune.

Cele două state se angajează să încerce să compenseze pierderile Ucrainei, care va fi privată de veniturile încasate în prezent din tranzitul de gaze ruseşti către Europa, care vor fi redirecționate prin viitorul gazoduct.

Pentru a contribui la consolidarea tranziției verzi a Ucrainei, Berlinul a declarat că va înființa și administra un așa-numit Fond verde pentru țară, oferind o donație inițială de 175 de milioane de dolari și lucrând la generarea a cel puțin 1 miliard de dolari din alte surse, inclusiv din sectorul privat.


În plus, Ucraina va primi încă 70 de milioane de dolari din Germania pentru a renunța treptat la producerea energiei din cărbune și pentru a sprijini proiectele bilaterale de energie.

Germania și-a mai anunțat intenția de a sprijini financiar proiectele regionale de securitate energetică derulate prin intermediul Inițiativei celor 3 Mări și de a contribui cu până la 1,77 miliarde dolari, prin intermediul bugetului UE, la proiecte de interes comun în sectorul energetic.

În timp ce negocia cu Berlinul, Administrația Biden a cerut Ucrainei să se abțină să mai formuleze critici la adresa proiectului germano-rus, promițând Kievului că va obține garanții germane că Nord Stream 2 nu va avea valoare de armă geopolitică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: