Procesul prin care Germania și UE autorizează folosirea Nord Stream 2 poate întârzia până în primăvară, potrivit termenelor maxime pe care sunt obligate să le respecte autoritățile competente. Și, cum negocierile privind noul guvern german se anunță îndelungate, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, nu s-a sfiit să condiționeze livrarea de volume suplimentare de „pașii reciproci” ai Europei.
Este greu de suspectat Autoritatea de reglementare a rețelelor energetice din Germania de implicare politică. Totuși, lipsa de grabă a agenției de specialitate (Bundesnetzagentur) coincide cu rezervele partidului Verzilor (Grünen) privind formarea în scurt timp a unei coaliții de guvernamânt în Germania.
Verzii se opun Nord Stream 2, dar fără verzi este greu de conceput o coaliție în Germania.
Nord Stream 2 este plină de cu gaze naturale și gata să fie pus în funcțiune.
Lungul drum al Gazelor rusești spre Germania
Traseul de 1.230 de kilometri al Nord Stream 2 trece însă și prin mediile politice europene. Agenda ultimelor zile ar putea fi descrisă astel:
Luni și marți, Partidul Verzilor (Grünen) și social democrații (SPD) vor relua negocierile privind formarea unei coaliții de guvernământ, dar unul dintre cei doi lideri ai verzilor, Robert Habeck, a avertizat, sâmbătă, că „este un drum lung” de parcurs, potrivit Associated Press și abcNews.
Vinerea trecută, ministrul de Externe, Seghei Lavrov, spusese că Rusia „este dispusă să ajute Europa să depăşească această criză, dar Europa trebuie să înţeleagă necesitatea unor paşi reciproci”, potrivit EFE și Agerpres.
Moscova ceruse anterior aprobarea cât mai rapidă de către organismele de reglementare europene a gazoductului Nord Stream 2, care aduce gaze naturale din Rusia direct în Germania, prin Marea Baltică.
Serghei Lavrov a acuzat directivele europene care impun separarea companiilor pentru a garanta concurenţa pe piaţă. „Unul din motivele pentru care capacităţile Nord Stream 1 au fost utilizate numai la 50% şi la fel se va întâmpla cu cele ale Nord Stream 2 dacă totul decurge bine cu certificatele şi permisele”, a spus șeful dplomației ruse.
De ce se supără rușii
Grupul rus Gazprom intenţiona ca în octombrie să înceapă livrarea gazelor naturale prin Nord Stream 2 și evenimentul ar fi trebuit să fi avut deja aibă loc
Agenția germană de reglementare care răspunde de rețelele energetice (Bundesnetzagentur) are răstimp până în ianuarie să formuleze proiectul de decizie care să certifice dacă operatorul Nord Stream 2 AG, înregistrat în Elveția, îndeplinește condițiile directivei europene care impune separarea de activitate amintită.
Apoi Comisia Europeană are la dispoziție alte două luni ca să-și dea verdictul privind decizia germanilor, iar această perioadă se poate prelungi la patru luni, potrivit WordOil.
Mai departe, miercurea trecută, Nord Stream 2 a primit, totuși, un semnal verde: consultantul „avocat general” de pe lângă Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a exprimat opinia oficială că Nord Stream 2 AG are dreptul să conteste aplicabilitatea directivei care reglementează conectarea de gazoducte ale unor țări terțe.
Marți, mai mulți parlamentari ceruseră Comisiei să-și exercite toate puterea pentru a se asigura că gazoductul îndeplinește toate condițiile legale.
Lunea trecută, operatorul gazoductului 2 a anunţat luni demararea operaţiunii de umplere cu gaz, a acestuia după ce, luna trecută, Gazprom a finalizat lucrările de construcţie.
Gazoductul dublează capacitatea anuală de tranzport primei linii Nord Stream cu 55 de miliarde de metri cubi, cât necesarul pentru 26 de milioane de gospodării.