miercuri

17 aprilie, 2024

26 februarie, 2022

UPDATE:

Decizia de deconectare a Rusiei de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT va fi luată în câteva zile, a declarat sâmbătă pentru Reuters un guvernator al unei bănci centrale din zona euro.

„SWIFT este doar o chestiune de timp, de foarte scurt timp, de ordinul zilelor”, a declarat guvernatorul care a dorit să îşi păstreze anonimatul. „Este suficient? Nu. Este necesar? Absolut. Sancţiunile au sens doar dacă sunt costuri pentru ambele părţi iar acest lucru va fi costisitor”, a adăugat sursa.


****

Știrea inițială:

Eliminarea Rusiei din mecanismul SWIFT devine tot mai probabilă, după ce Italia și Ciprul a fost de acord cu propunerea. Interzicerea accesului Rusiei la sistemului de plăți interbancare SWIFT ar face aproape imposibile tranzacțiile bancare ruse, dar și plata importurilor europene de țiței și gaze rusești

Patru țări UE se opuneau acestei soluții ce ar afecta imens Moscova, dar ar avea și un impact serios asupra statelor occidentale: Germania, Cipru, Italia, Franța și Ungaria.


Situația din ultimele 48 de ore și diplomația ucraineană, care a apelat la SUA și Marea Britanie pentru a-i influența pe europeni, a dus la schimbarea poziției unora dintre cele patru state.

Anunțul acceptului Ciprului a fost făcut sâmbătă dimineața, de către ministrul de Externe al Ucrainei, Dimitri Kuleba:

Acceptul Ciprului este mai important, în sensul că era mai greu de obținut, decât al Germaniei, întrucât Ciprul este unul dintre cei mai mari investitori străini ai Rusiei (ruși cu companii offshore cipriote investesc înapoi în Rusia), iar a doua cea mai mare bancă din Cipru este rusă, comentează Max Seddon, șeful biroului la Moscova al Financial Times.

Președintele Emmanuel Macron acceptase deja, iar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat în cursul nopții această vitorie diplomatică. Sâmbătă, Macron a postat un videoclip în care declară că „războiul va dura – trebuie să ne pregătim pentru el!”

Premierul italian, Mario Draghi, a fost primul care și-a schimbat poziția, lucru pe care l-a confirmat vineri seara și ministrul de Interne, Luigi Di Maio. Acesta a anunțat, citat de Reuters, că Roma nu își va folosi dreptul de veto pentru a împiedica excluderea Rusiei din sistemul de plăți interbancare SWIFT.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a anunțat sâmbătă, pe Twitter că și Ungaria a accesptat excluderea Rusiei din sistemul SWIFT.

Guvernul german își menținea vineri refuzul de a exclude Rusia din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT, aşa cum ceruseră oficiali ucraineni şi din alte ţări după invazia rusă în Ucraina.

„Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia”, a explicat purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit.

Tot vineri, declarațiile ministrului german al Finanțelor, Christian Lindner, indicau că refuzul de a elimina Rusia din sistemul internațional de plăți SWIFT nu mai este unul categoric.

El a explicat că Berlinul este „deschis” la această măsură, dar înainte de aceasta este necesară evaluarea consecințelor asupra propriei economii, a declarat vineri ministrul german de Finanțe.

Volodimir Zelenski: „Coaliția anti-război funcționează!”

„Coaliția anti-război funcționează!” a scris președintele ucrainean pe Twitter, referindu-se la ultimele coordonări diplomatice ale partenerilor occidentali în ceea ce privește sancțiunile, dar și ajutorul oferit Ucrainei.

„O nouă zi a început pe frontul diplomatic, cu o conversaţie cu @Emmanuel Macron. Arme şi echipamente ale partenerilor noştri sunt în drum spre Ucraina. Coaliţia anti-război funcţionează”, a scris Zelenski, sâmbătă dimineața, pe Twitter.

Cehia, Polonia, Țările de Jos au anunțat noi ajutoare în armament pentru Ucraina.

Marea Britanie a organizat vineri seara o conferință virtuală a donatorilor, la finalul căreia ministrul Apărării, Ben Wallace, a anunțat că va coordona sprijinul pentru Ucraina.

Donațiile includ muniție și arme antitanc, iar Londra s-a oferit să supravegheze operațiunile logistice implicate de livrarea donațiilor.

„Suntem umăr la umăr cu Ucraina și urmărim toate opțiunile pentru a-i sprijini împotriva invaziei neprovocate și ilegale a președintelui Putin”, a declarat secretarul Apărării, Ben Wallace.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: