luni

15 aprilie, 2024

30 iunie, 2022

Coaliția de guvernare a finalizat, miercuri seara, lista măsurilor de modificare la Codul Fiscal, potrivit unor surse politice.

Deocamdată nu există o estimare cu privire la impactul pe care îl vor avea acestea asupra bugetului.

Lista măsurilor convenite:

  • Deduceri

Familiile cu venituri de până în 4.500 de lei și familiile cu mulți copii vor beneficia de deduceri fiscale, impactul bugetar al acestora fiind estimat la circa trei miliarde de lei pe an.

Tinerii până în 26 de ani vor beneficia de deduceri de 15% din impozitul pe venit cu valoare maximă de 383 de lei. Pentru familiile cu copii, deducerile vor fi de 100 de lei/copil, dacă copiii urmează o formă de învățământ. Familiile cu peste patru copii nu vor datora impozit pe venit.

  • Contribuții


Contractele part-time vor plăti contribuții la nivelul salariului minim pe economie. Excepții vor face elevii și studenții de până în 26 de ani, persoana care urmează o formă de ucenicie, pensionarii din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii, având mai multe contracte de muncă de timp parțial sau întreg și o valoare a cumulată din salarii care depășește salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilități.

  • TVA și accize

TVA pentru restaurante, hoteluri și servicii de catering va crește de la 5% la 9%.

La locuințe se va aplica o cotă de 5% doar pentru proprietățile cu o valoare de până la 600 de mii de lei și cu o suprafață de până la 80 de metri pătrați utili.

TVA-ul la băuturile cu zahăr va crește de la 9% la 19%.

Accizele de la băuturile alcoolice vor fi de 20% – 6 bani/litru, începând cu 1 ianuarie 2023. La țigări, acciza crește cu 31 de lei, (60 de bani/pachet), de la 1 august 2022.

  • Impozit pe venit

Persoanele fizice vor datora un impozit pe tranzacții imobiliare de 1% pentru o locuință deținută de cel puțin trei ani, respectiv 3% pentru o locuință de până în trei ani, cu excepția moștenirilor.

Cota forfetară pentru impozitul pe venit din chirii va fi eliminată în noul Cod Fiscal.

După digitalizarea ANAF s-ar putea introduce gradual impozitul pe venitul global, care este un pas spre trecerea la impozitul progresiv.

  • Impozit pe proprietate

Impozitul pe proprietate va fi stabilit pe grila notarială și nu se mai face diferență intre persoana fizică și persoană juridică.

Se va face o clasificare pe rezidențiale și nerezidențiale, iar pe rezidențial, impozitul va fi între 0,1 și 0,2%, în timp ce pe nerezidențiale va fi între 1% și 1,3%.

  • Microîntreprinderi

Coaliția a decis reducerea pragului de impozitare de la un milion de euro, la 500.000 de euro. O persoană va putea deține cel mult trei microîntreprinderi, care trebuie să aibă cel puțin un angajat.

Plafonul de impozitare în cazul PFA-urilor va fi redus de la 100.000 de euro, la 25.000 euro pe an.

Impozitul pe dividende va fi majorat la 8% de la 5%, iar jocurile de noroc vor fi impozitate cu 40% din câștig.

  • Alte facilități fiscale

În agricultură și construcții, s-a stabilit scăderea plafonului de la 30.000 lei la 10.000 lei pentru facilități fiscale.

În plus, s-a convenit limitarea beneficiilor salariale impozitate favorabil la 33%, din veniturile anuale.

Pentru veniturile extra salariale, sub 6 salarii minime brute nu se aplică contribuții. Pentru veniturile extra salariale între 6 și 12 salarii minime brute contribuțiile vor fi la 6 salarii minime. Pentru veniturile între 12 și 24 salarii minime brute, se vor aplica contribuții cât pentru 12 salarii minime iar peste 24 salarii minime brute, contribuțiile vor fi aplicate la 24 de salarii minime.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: