27 iunie, 2022

Majorarea TVA la anumite tipuri de produse, creșterea impozitelor pentru industria jocurilor de noroc și majorarea impozitului pe dividende se află pe lista măsurilor fiscale susținute de liberali, care ar urma să fie introduse începând de anul viitor, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, în urma unei ședințe de partid.

Premierul a precizat că PNL nu susține impozitarea progresivă și nici introducerea unei taxe de solidaritatea asupra veniturilor celor mai mari companii din România.

”În programul de guvernare nu există o astfel de asumare (introducerea taxei de solidaritate – n.r.)”, a precizat premierul.


Măsurile aprobate de liberali:

  • Majorarea TVA 5% la 9 % în alimentația publică;
  • Majorarea TVA 9% la 19% pentru alimentele cu zahăr;
  • Impozit de 40% pentru industria jocurilor de noroc;
  • Majorarea impozitului pe dividende de la 5% la 8%.

Tabăra PSD pare să fie de acord cu o parte dintre aceste măsuri. Președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, a declarat că și în cadrul ședinței Biroului Permanent Național al PSD, a fost propusă revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering și alimentație publică.

Întrebat dacă va crește impozitul pe dividende, Marcel Ciolacu a replicat că nu a fost luată o decizie deocamdată în coaliție și că hotărârile urmează să fie anunțate miercuri.


Totodată, liderul PSD și-a reiterat susținerea pentru taxa de solidaritate.

„Anumite companii au avut niște venituri excepționale, pe perioada pandemiei, pe criza energetică și acele companii ar fi trebuit, în acest moment să întoarcă – fiindcă li s-a mărit foarte mult cifra de afaceri, cu aceste necazuri picate pe toată lumea – și mi-aș fi dorit în continuare să venim cu o taxă către educație și sănătate. Nu am convenit-o până acum în coaliție. Noi avem părerea noastră, cei de la PNL au părerea lor”, a spus Marcel Ciolacu.

Măsurile promovate anterior de PSD:

  • Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României;
  • Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete);
  • Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;
  • O contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: