marți

6 august, 2024

9 martie, 2022

Primăriile vor putea contracta împrumuturi de maximum 1,6 miliarde de lei în anii 2022, 2023 și 2024, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, adoptat miercuri de executiv.

”Pentru încadrarea în nivelul anual al deficitului bugetului general consolidat, limitele anuale privind finanțările rambursabile care pot fi contractate de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, reprezentând datorie publică locală, sunt în sumă de 1.600 milioane lei pentru fiecare dintre anii 2022, 2023 și 2024”, se arată în document.

Acesta prevede totodată că în acest an, unitățile administrativ-teritoriale vor putea trage din finanțările rambursabile maximum două miliarde de lei, iar în următorii doi ani maximum 1,6 miliarde de lei.


”Pentru încadrarea în nivelul anual al deficitului bugetului general consolidat, limitele anuale privind tragerile din finanțările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale sunt în sumă de 2.000 milioane lei pentru anul 2022 și 1.600 milioane lei pentru fiecare dintre anii 2023 și 2024”, prevede Art. 2 al proiectului de HG.

La sfârșitul lunii noiembrie 2021, datoria locală se ridica la circa 17,7 miliarde de lei. Cea mai mare parte a împrumuturilor contractate sunt în lei, respectiv 14,4 miliarde de lei, diferența fiind denominată în mare măsură în euro. În funcție de scadență, peste 16 miliarde de lei au fost contractate pe o perioadă de peste cinci ani, reiese din datele Ministerului Finanțelor Publice (MPF).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: