miercuri

24 aprilie, 2024

20 decembrie, 2021

Datoria publică va crește mult peste nivelul optimist pe care Guvernul a construit bugetul de stat, până la 54,1% din produsul intern brut (PIB), potrivit mediei estimărilor analiștilor CFA România. Guvernul pariază pe 49,8% din PIB.

Guvernul de coaliție (liberal – social – democrat) și-a propus noi cheltuieli sociale, care vor fi acoperite mai degrabă din împrumuturi decât din taxe. Astfel încât dobânda plătită de guvern va crește de la 5,17% până la 5,60% în următoarele 12 luni, pentru titlurile de stat cu scadență la 10 ani, potrivit raportului lunar al CFA România, publicat luni.

Numai pentru plata pensiilor publice se vor vira 13,5 miliarde de lei de la bugetul de stat pe 2022 spre bugetul asigurărilor sociale de tat (adică 13,5% din cât este nevoie).

(Citiți și: Un sfert de pas până la 50% din PIB: pragul de la care datoria publică schimbă politicile”)


Indicatorul de încredere macroeconomică CFA România a scăzut până la 56,6 puncte, în noiembrie, dar se menține cu 12,1 puncte peste aceeaşi lună a anului precedent, ca și peste frontiera celor 50 de puncte sub care se semnalează neîncrederea.

Impactul crizei Covid asupra economiei se prelungește până la finele anului 2022, potrivit sondajului printre membrii Asociației CFA România

Din nou estimări agresive privind deprecierea leului

Dificultățile de finanțare a deficitelor (bugetar, ca și a celui decont curent) au alimentat mai mult ca de obicei pesimismul analiștilor CFA (chartered financial analyst) privind evoluția monedei naționale.

După ce, în septembrie și octombrie, analiștii și-au îmblânzit estimările, media estimărilor lor din noiembrie privind evoluția cursului euro/leu la orizontul următoarelor 12 luni a ajuns la 5,1145 lei / euro, de la 5,0329 lei / euro în octombrie.

(Citiți și:Dobânda pe termen lung pentru România doboară recordul din martie 2020”)


Istoricul estimărilor anterioare este: 5,0183 lei / euro în mai, 5,0261 lei / euro în iunie, 5,0446 lei / euro în iulie, 5,0672 lei / euro în august și 5,0547 lei / euro în septembrie.

Pragul de 5 lei / euro ar putea fi depășit substabțial în 6 luni, până la 5,0517 lei.

Inflație și dobândă în creștere

În rest, prognozele analiștilor CFA nu sunt mult mai severe decât cele ale guvernamentale.

Creșterea PIB în termeni reali ar putea fi de 3,9%, potrivit CFA România, în timp ce Guvernul mizează pe 4,6% – creștere nominală).

Analiștii se așteaptă la un deficit bugetar de 6% din PIB, iar guvernul la 5,84%.

„În contextul creșterii substanțiale a ratei infla/iei, anticipațiile inflaționiste pentru un orizont de 12 luni au continuat să crească. În concordanță cu aceste evolutii, au crescut și anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă de piața monetară”,  spune Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România.

Banca Națională ar urma să crească de cel puțin trei ori dobânda de politică monetară, în următoarele 12 luni, potrivit analistului citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: