sâmbătă

4 mai, 2024

14 octombrie, 2022

Comisia Europeană va propune un nou indice de prețuri de referință la gaze, care să-l înlocuiască pe cel stabilit la hub-ul olandez TTF și care ar putea fi aprobat de liderii țărilor UE la summit-ul din 20 – 21 octombrie.

Noul indice de referință va ține seama de prețul gazelor lichefiate, care suplinesc din ce în ce mai mult gazele rusești. Referința stabilită de hub-ul (bursa) Title Transfer Facility (TTF) din Țările de Jos ia în calcul gazele transportate prin conducte, rusești în majoritatea lor.

Liderii UE urmează să aprobe „dezvoltarea unei ni referințe care să reflecte mai precis condițiile de pe piața gazelor”, spune un proiect de document final al întâlnirii, consultat de Reuters.


Indicele prețurilor de referință la gaze este doar una dintre măsurile pe care Comisia la va propune săptămâna viitoare și care rămân, însă, de lămurit și de negociat înainte de aprobarea lor de către liderii țărilor UE.

Proiectul de document văzut de Reuters nu reflectă clar ce s-ar putea decide la summit privind „intervenția temporară pe piață” – o perifrază referitoare la plafonarea prețurilor – unul din subiectele care divizează statele membre.

Mai multe țări, inclusiv Franța și România, susțin plafonarea prețurilor la gazele folosite la generarea de lectricitate, metodă testată de Spania și Portugalia.

Un „coridor dinamic de prețuri” la gaze

Miniștrii Energiei din  din Grecia, Italia, Belgia, Ţările de Jos şi Polonia au propus din nou, joi, printr-o scrisoare trimisă Executivului European, elaborarea unui regulament care să stabilească prețurile de referință la gaze.


Propunerea a mai fost făcută o dată, înaintea summit-ului liderilor UE  de la sfârșitul săptămânii trecute, dar fără succes, discuțiile fiind monopolizate de variantele de plafonare a prețurilor.

(Citiți și: Niciun acord privind prețul gazelor la summit-ul de la Praga: Pozițiile Germaniei și Franței”)

Cele cinci țări au propus atunci introducerea unui „coridor dinamic de prețuri”, care să coboare de la prețul pieței și „să se aplice tuturor tranzacțiilor angro, fără să se limiteze la importul din anumite jurisdicții și nici la anumite utilizări ale gazelor naturale”, potrivit unui document consultat de Reuters.

Reprezentanții celor cinci state membre mai propun ca UE să analizeze variantele de plafonare a preţurilor angro la gaze şi un mecanism separat de echilibrare a ofertei cu cererea atunci când plafonul de preţ este depăşit în tranzacţiile şi licitaţiile extra-bursiere.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: