Senatul, cameră decizională, a doptat luni cele trei proiecte de legi ale justiţiei: privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), organizarea judiciară şi statutul judecătorilor şi procurorilor.
Proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii a fost adoptat cu 86 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi trei abţineri.
Proiectul de lege privind organizarea judiciară a fost adoptat cu 85 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” şi o singură abţinere.
Proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor a trecut de Senat cu 83 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă”, trei abţineri.
REPER, noul partid al lui Dacian Cioloș, a anunţat că are în vedere contestarea la Curtea Constituţională a celor trei acte normative. Obiecţiile, arată un comunicat de presă al formaţiunii, au la bază observaţiile realizate atât de către diferitele instituţii europene, cât şi de către asociaţiile magistraţilor din România, privind în mod particular restrângerea drepturilor magistraţilor, centralizarea puterii de decizie în cadrul sistemului judiciar şi un rol de constrângere excesiv al Inspecţiei Judiciare.
Justificarea președintelui interimar al Senatului
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, anunţaluni, după şedinţa Biroului Permanent, că legile justiţiei intră în dezbaterea forului legislativ, ea precizând că amânarea dezbaterilor în acest moment ”nu mai poate fi explicată românilor”.
Alina Gorghiu a afirmat că în şedinţa Biroului Permanent al Senatului s-a decis introducerea pe ordinea de zi a celor trei legi ale justiţiei, aşa cum vor veni ele din Comisia specială.
”Vorbim de nişte legi ale justiţiei corectate, lucru care arată în mod cert un semn de maturitate şi de responsabilitate din partea Parlamentului României, având mai ales prin vedere paşii anteriori pe care i-am derulat în Parlament conform deciziilor asumate în programul de guvernare, şi anume desfiinţarea secţiei speciale şi mulţi alţi alţi paşi, înseamnă o revenirea la normalitate în sistemul judiciar, aşa cum ne-am angajat, repet, prin programul de guvernare”, a spus senatorul PNL, citat de News.ro.
Alina Gorghiu a precizat că legile justiţiei ”sunt adoptate în urma unor discuţii constante pe care le-a avut Guvernul României şi cei din Parlament cu Comisia Europeană”.
”Am ținut cont de avizele anterioare ale Comisiei de la Veneția, dacă vor mai fi, vom lua în calcul și alte modificări”
”De asemenea, s-a ţinut cont în redactarea acestor proiecte legislative de avizele pe care Comisia de la Veneţia le-a dat anterior. Aud în dezbatere publică în permanenţă cum ni se solicită de anumiţi colegi din opoziţie să aşteptăm aceste avize. Vreau să vă spun că s-a ţinut cont de avizele Comisiei de la Veneţia şi fac precizarea la fel de fermă că în momentul în care se va pune problema de adaptare a legislaţiei la noi solicitări ale experţilor de la Comisia de la Veneţia vom lua în calcul aceste modificări”, a arătat Alina Gorghiu.
Ea a continuat. ”Nu trebuie nimeni să fie îngrijorat, acest Parlament este foarte deschis expertizei venite din partea forurilor internaţionale, astfel încât să avem tot timpul o legislaţie ridicată la standarde europene”.
Potrivit Alinei Gorghiu, ”în plan intern cele trei legi au stat în dezbatere publică mai bine de doi ani de zile, au fost primite observaţii, au fost operate modificări, au existat consultări cu toate instituţiile responsabile în domeniu”.
Consens pe legile justiției
”Avem un aviz favorabil de la CSM, avem discuţii şi puncte de vedere de la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, de la Ministerul Public, de la asociaţii, ONG-uri, sindicate şi aşa mai departe.
(Citește și: ”Asociații ale magistraților critică legile justiției – Proiecte total diferite de variantele asumate în fața Comisiei Europene, mențin modificările nocive”)
Ca atare, a existat un consens asupra acestor legi între profesioniştii din domeniu, magistratură, mediul politic, specialişti. Amânarea însă a dezbaterilor în acest moment nu mai poate fi explicată nici românilor care ne urmăresc şi nici partenerilor europeni, pentru că realmente nu mai există niciun fel de raţiune să tărăgănăm votul pe care astăzi trebuie să îl dăm în Senat, mai ales că săptămâna trecută o plenul Adunării Parlamentare de pe lângă Consiliul Europei, într-un raport cu privire la respectarea de către România a obligaţiilor de membru al Consiliului Europei, a dat un raport favorabil ţării noastre”, a mai spus Alina Gorghiu.
***