sâmbătă

16 martie, 2024

19 martie, 2013

Miniştrii delegaţi au primit în subordine departamente cu personalitate juridică şi vor putea da ordine fără să mai aibă nevoie de delegare din partea miniştrilor şefi de portofolii, conform modificărilor aduse de Parlament ordonanţei de urgenţă pentru funcţionarea Guvernului Ponta II.

Modificările care dau puteri sporite miniştrilor delegaţi confirmă temerile exprimate de ministrul liberal al Economiei, Varujan Vosganian, care, în 20 ianuarie, atrăgea atenţia că în Parlament avea să se modifice ordonanţa Guvernului, astfel încât miniştrii delegaţi să poată emite ordine prin efectul direct al legii, fără să mai fie nevoie de delegare din partea ministrului-plin.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2012 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative a fost amendată de Comisia pentru administraţie a Camerei Deputaţilor, modificările fiind menţinute de plenul Camerei, cu 226 de voturi pentru, 90 împotrivă şi 2 abţineri.


În 12 martie, Senatul a confirmat modificările aduse la Cameră, cu 115 voturi pentru, 17 împotrivă şi 7 abţineri.

Legea a fost trimisă președintelui Traian Băsescu pentru promulgare.

(Descarcă de aici Legea care sporește atribuțiile miniștrilor delegați și Tabelul comparativ cu amendamentele)

Ministrul Energiei primeşte şi Oficiul Privatizării în Industrie

Ministrul delegat pentru Energie, din Ministerul Economiei, Constantin Niţă (PSD), pare să fie cel mai câştigat în urma modificărilor operate de Legislativ.

În cadrul Ministerului Economiei, Niță primește un Departament pentru Energie, cu personalitate juridică, care coordonează energia și resursele.


”În cadrul Ministerului Economiei se infiinteaza Departamentul pentru Energie, ca organ de specialitate, cu personalitate juridica, finantat prin bugetul ministerului, cu atributii in coordonarea la nivel national a domeniilor energetic și resurselor energetice”, prevede un amendament.

De asemenea, ”în exercitarea atributiilor ce îi revin”, social-democratul Niță ”emite ordine si instructiuni, in conditiile legii”, astfel încât nu mai are nevoie de delegare specială de la liberalul Varujan Vosganian, ministrul Economiei (șeful de portofoliu).

În plus, ministrul delegat pentru Energie primește în subordinea sa și Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie

”Structurile din cadrul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie cu atribuții în procesul de restructurare și privatizare a societăților comerciale din domeniul energiei și de exercitare a calității de acționar al statului la societățile și companiile naționale din domeniul energiei, se reorganizează ca direcție în subordinea directă a ministrului delegat pentru energie”, prevede un alt amendament însușit de Parlament.

Ce primește și ce pierde ministra Grapini

Tot în cadrul Ministerului Economiei, și ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism, Maria Grapini (PC), primește prin lege dreptul de a emite ordine și instrucțiuni, fără să mai aibă nevoie de delegare de la liberalul Varujan Vosganian.

De asemenea, pentru ea se înființează și Departamentul pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism, ca organ de specialitate, cu personalitate juridică, în cadrul Ministerului Economiei.

Conservatoarea Grapini pierde, însă, controlul asupra Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri și asupra Fondului Român de Contragarantare.

Parlamentul a eliminat din ordonanța inițială a Guvernului o prevedere care stipula că cele două fonduri de garanții de stat funcționau în coordonarea ministrul delegat pentru IMM-uri.

Astfel, cele două fonduri ajung în coordonarea ministrului Finanțelor Publice, liberalul Daniel Chițoiu, care este și vicepremier. Amendamentul mai prevede că Ministerul Finanțelor are calitatea de acţionar al celor două fonduri care acordă garanții de stat.

Ministrul pentru buget, Liviu Voinea – atribuții sporite

Modificări mai puțin consistente s-au adus pentru ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea (PSD), din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, condus de Daniel Chițoiu (PNL), ca ministru al Finanțelor, șef de portofoliu.

Voinea coordona activităţile din domeniile bugetului, trezoreriei şi datoriei publice.

Printr-un amendament adoptat de Parlament, el primește și coordonarea activităților din domeniile ajutorului de stat și activelor statului.

De asemenea, modificările făcute de Parlament prevăd explicit că ”ministrul delegat îndeplineste atribuțiile ordonatorului principal de credite al ministerului în domeniile pentru care a fost învestit”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. ERA DE ASTEPTAT CA LA PRESIUNEA BARONILOR SA SE DEA O ASEMENEA LEGE. CU ALTE CUVINTE CHELTUIELILE PUBLI CE VOR CRESTE.MINISTRII DELEGATI DEVIN DE FAPT SI DE DREPT MINISTRI SI-SI VOR CREEA STRUCTURI PROPRII( DEPT.,DIRECTII, SI DE CE NU? CHIAR ALTE SEDII)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. ERA DE ASTEPTAT CA LA PRESIUNEA BARONILOR SA SE DEA O ASEMENEA LEGE. CU ALTE CUVINTE CHELTUIELILE PUBLI CE VOR CRESTE.MINISTRII DELEGATI DEVIN DE FAPT SI DE DREPT MINISTRI SI-SI VOR CREEA STRUCTURI PROPRII( DEPT.,DIRECTII, SI DE CE NU? CHIAR ALTE SEDII)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: