luni

6 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 ianuarie, 2023

Elon Musk, patronul Twitter, Tesla şi SpaceX, şi-a exprimat vineri susţinerea faţă de guvernul francez şi faţă de preşedintele Emmanuel Macron, pe contul său de Twitter, unde, răspunzând unei filmuleţ cu demonstraţiile de joi de la Lyon împotriva reformei pensiilor, Musk a spus că „Macron face un lucru dificil, dar corect”, relatează Le Figaro.

La începutul acestei săptămâni, guvernul francez a prezentat un proiect de lege prin care va fi majorată vârsta de pensionare cu doi ani, de la 62 de ani în prezent.

Alianța centristă a lui Macron deține acum 251 de locuri în Adunarea Națională – sub pragul de 289 necesar pentru adoptarea legilor cu majoritate – așa că trecerea legislației a devenit mai dificilă.

(Citiți și: „Emmanuel Macron se pregătește pentru marele test al celui de-al doilea său mandat: Reforma pensiilor din Franța”)


Chiar și aliații lui Macron recunosc că mizele sunt mari și potențialul de tulburări sociale considerabil, deoarece gospodăriile resimt deja presiunea inflației în creștere și a încetinirii economice. Sondajele arată că aproximativ 70% dintre francezi se opun creșterii vârstei de pensionare.

Președintele francez susține că creșterea vârstei de pensionare este singura modalitate de a menține sistemul viabil, deoarece raportul dintre lucrători și pensionari va scădea considerabil în următoarele decenii. El a exclus alte abordări precum majorarea taxelor, scăderea pensiilor sau majorarea datoriei publice.

Sute de mii de oameni au participat, joi, la demonstrații de stradă în toată Franța, marile sindicate din transporturi, educație sau energie declanșând acțiuni majore de protest față de planurile lui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare și perioada de cotizare la sistemul de pensii publice.

Musk: Este imposibil ca un număr mic de lucrători să susţină un număr masiv de pensionari

„Vârsta de pensionare de 62 de ani a fost stabilită când speranţa de viaţă era mult mai mică. Este imposibil ca un număr mic de lucrători să susţină un număr masiv de pensionari”, a arătat Elon Musk într-un mesaj pe Twitter.


Vârsta de pensionare de 62 de ani fusese introdusă în 2010, în timpul preşedintelui Nicolas Sarkozy. De atunci, speranţa de viaţă a crescut foarte puţin în Franţa, spre deosebire de ceea ce susţine Elon Musk. Potrivit cifrelor INSEE, la acea dată, era de 84,6 ani pentru femei şi 78 de ani pentru bărbaţi.

În 2022, aceasta a fost de 85,2 ani (+0,8 ani) pentru femei şi de 79,3 ani (+1,3 ani) pentru bărbaţi, menţionează Le Figaro.

Musk și Macron s-au întâlnit luna trecută

Emmanuel Macron şi Elon Musk s-au întâlnit la începutul lunii decembrie 2022, în timpul vizitei de stat a preşedintelui francez în Statele Unite.

După întâlnirea lor de la New Orleans (Louisiana), şeful statului francez a dat asigurări pe Twitter că a avut „o discuţie clară şi sinceră” cu Elon Musk.

(Citiți și: „Biden şi Macron, declaraţii „pe o singură voce” despre Ucraina, China, relaţiile bilaterale şi parteneriatul cu UE”)

„Termeni de utilizare transparenţi, consolidarea semnificativă a moderării conţinutului şi protecţia libertăţii de exprimare: Twitter trebuie să facă efortul de a se conforma reglementărilor europene”, a postat Macron.

„A fost o onoare să vă revăd. Aşteptăm cu nerăbdare proiectele noastre interesante din Franţa”, a răspuns Elon Musk la unul dintre tweet-urile şefului statului francez.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: