Prima zi de manifestații de proporții, din acest an, împotriva reformei pensiilor a provocat din nou perturbări grave ale transportului feroviar și a paralizat Parisul, scrie TheLocal.fr. Chiar dacă numărul trenurilor anulate a scăzut semnificativ față de prima zi a protestelor, 5 decembrie 2019, aceasta este cea mai lungă din istoria SNCF, înființată în anii ’30.
În cea de-a 36 zi de proteste, sindicaliștii, majoritatea din sistemul public, au ieșit din stradă din nou în stradă, cerând guvernului renunțarea la reforma pensiilor. Conform confederației CGT, au ieșit în stradă aproximativ 370.000 de persoane, în Paris și alte orașe, însă poliția susține că numărul a fost mult mai mic, de zeci de mii.
În Paris, mai multe școli și licee aflate pe traseul manifestației au decis, din motive de securitate, anularea cursurilor programate în a doua parte a zilei. De asemenea, au fost închise mai multe puncte turistice, printre care și Turnul.
Transportul pe căile ferate a fost perturbat în proporție de 40% – 60%.
Principalul subiect al disputei – pensionarea la 64 de ani
Proiectul guvernamental prevede creșterea vârstei de pensionare la 64 de ani, începând cu 2027, față de 62 de ani, în prezent, lucru ce nemulțumește și cele mai moderate confederații.
Guvernul a propus un compromis, introducerea unei vârste pilot, 62 de ani, la care angajații cu stagiu complet de contribuție se pot pensiona, dar cu o sancțiune financiară.
Soluția a fost respinsă de sindicate.
Populația consideră legitime protestele, dar vrea ca ele să înceteze
Conform sondajului realizat de Institutul Odoxa un sondaj, francezii consideră protestele și grevele de acum legitime, dar doresc încetarea lor, din cauza disconfortului creat.
Dacă 60% consideră justificate demonstrațiile împotriva reformei, 57% din cei care trăiesc în regiunea capitalei, cea mai afectată de întreruperea transporturilor, vor ca acțiunile sindicale să înceteze.