29 august, 2022

Agenția spațială americană a amânat luni lansarea noii misiuni spațiale Artemis. Decizia a fost luată cu o oră înainte de momentul programat al lansării, din cauza unor defecțiuni tehnice care nu au putut fi remediate pe moment.

O scurgere de combustibili a fost detectată în momentul umplerii rezervoarelor. Scurgerea a fost descoperită la linia de alimentare, nu la sistemele rachetei. O problemă mai complicată a fost identificată apoi la unul dintre cele 4 motoare ale rachetei, care nu se răcea la o temperatură optimă pentru lansare.

În aceste condiții, directorul programului a decis amânarea lansării.


Următoarea dată disponibilă pentru lansare este vineri, 2 septembrie, însă o decizie încă nu a fost luată în acest sens.

Cel mai puternic sistem dezvoltat vreodată de NASA

Space Launch System (SLS) este cel mai puternic vehicul dezvoltat vreodată de NASA și constituie baza proiectului Artemis, care își propune să readucă oamenii pe suprafața lunară după o absență de 50 de ani. Aceeași rachetă ar urma să fie folosită pentru misiuni ulterioare spre Marte.

Racheta era programată pentru lansare luni, de la Centrul Spațial Kennedy, la ora locală 08:33 – 15.33 ora României. Condiţiile meteorologice erau 80% favorabile pentru o lansare la timp.

Obiectivele programului Artemis

Obiectivul principal al misiunii Artemis 1 este acela de a testa scutul termic al capsulei, care va reintra în atmosfera terestră după un zbor de 6 săptămâni cu 38.000 km/h.


La bordul Artemis 1 nu se va afla echipaj uman, ci manechine, echipate cu senzori care înregistrează vibraţiile şi nivelul radiaţiilor.

După această primă misiune, Artemis 2 va transporta astronauţi către Lună în 2024, fără să aselenizeze. O nouă aselenizare este programată pentru misiunea Artemis 3, cel mai devreme în 2025.

NASA vrea apoi să lanseze câte o misiune pe an, în acest moment fiind planificate misiuni până la Artemis 9.

Până în 2025, când primii oameni vor ajunge pe lună după decenii de pauză, NASA va cheltui cu programul Artemis aproape 95 de miliarde dolari.

Misiunea Artemis urmărește să stabilească o prezenţă umană de durată pe Lună, precum şi construirea unei staţii spaţiale pe orbita lunară (Gateway) şi a unei baze de suprafaţă.

Cooperare cu Agenția Spațială Europeană

Acest zbor este un moment important nu doar pentru NASA, ci și pentru Agenția Spațială Europeană (ESA).

ESA a furnizat modulul de serviciu pentru capsula Orion. Aceasta este secțiunea din spate care împinge capsula prin spațiu.

Acordul de colaborare ESA – NASA a fost semnat în octombrie 2020, acord care include formarea astronauților europeni și includerea acestora în misiuni pe suprafața lunară.

Potrivit acordului, ESA a furnizat echipamente de comunicații și componente ale propulsoarelor pentru naveta Orion dezvoltată de NASA.

În schimb, astonauți europeni vor participa la cel puțin 3 misiuni spațiale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: