Agenția Spațială Europeană (ESA) și NASA au semnat marți un acord de colaborare în vederea construirii unei stații spațiale care va orbita în jurul Lunii, acord care include formarea astronauților europeni și includerea acestora în misiuni pe suprafața lunară.
Potrivit acordului, ESA va furniza echipamente de comunicații și componente ale propulsoarelor pentru naveta Orion dezvoltată de NASA, navetă care va duce astonauți pe viitoarea stație spațială denumită ”Poarta”, pe Lună și chiar pe Marte.
În schimb, astonauți europeni vor participa la cel puțin 3 misiuni spațiale. Europa nu deține în prezent facilități pentru lansarea rachetelor cu echipaj uman.
Stația spațială ”Poarta” ar trebui să devină operațională până în 2024, anul în care NASA planifică să revină cu echipaj uman pe Lună, în cadrul programului spațial Artemis. La viitoarea misiune lunară ar urma să participe, speră NASA, și primul astronaut femeie.
În luna octombrie, ESA a acordat contracte în valoare de sute de milioane de euro pentru fabricarea diferitelor module ale stației spațiale ”Poarta” și pentru fabricarea unui modul care să poată colecta eșantioane de roci de pe Lună și Marte.
Airbus, una dintre companiile cu contribuție majoră la proiectele ESA, a anunțat marți că una dintre echipele sale de cercetare a realizat un proces prin care transformă praful lunar în oxigen. Eceastă tehnologie ”ar putea revoluționa explorarea spațiului, permițând susținerea vieții pe termen lung pe Lună”, a anunțat compania.