Șefii agenției spațiale europene au lansat, pentru prima dată în ultimii 11 ani, o campanie de recrutare de noi astronauți, cu accent deosebit pe încurajarea femeilor și a persoanelor cu dizabilități să se alăture misiunilor planificate către Lună și, eventual, Marte.
Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat marți, potrivit The Guardian, că dorește să sporească diversitatea echipajelor sale în condițiile în care vrea să dețină un corp de 26 de astronauți, principali și de rezervă.
ESA a anunțat că se așteaptă să apară un „număr foarte mare” de cereri în timpul procesului de recrutare – care durează opt săptămâni, începând cu data de 31 martie – și i-a avertizat pe toți cei interesați că procesul de selecție este unul dur, care va fi finalizat în octombrie 2022.
”Candidații trebuie să fie persoane pregătite mental pentru acest proces”, a afirmat Lucy van der Tas, ”recrutorul” ESA, în cadrul unei conferințe de presă.
În ceea ce privește posibilitatea persoanelor cu dizabilități de a se alătura programului spațial european, italianca Samantha Cristoforetti, ea însăși astronaut ESA, a afirmat că tehnologiile adaptive deschid posibilități nelimitate. ”Când vine vorba de călătoria în spațiu, în fond toți suntem persoane cu dizabilități”, a argumentat Samantha Cristoforetti.
Între condițiile de angajare pentru un post de astronaut la ESA se numără un master în științe naturale, inginerie, matematică sau informatică și trei ani de experiență postuniversitară.
După ani în care singurul loc de lansare pentru zboruri cu echipaj către spațiu a fost Baikonur, în stepele Kazahstanului, cooperarea UE cu companii private precum SpaceX deschide perspectivele pentru mai multe misiuni umane.
Ultima selecție de astronauți a fost organizată de ESA în 2008-2009, dintre cele 8.413 cereri depuse fiind în final selectate 6 persoane. În 2010, un al șaptelea astronaut a fost angajat de ESA pe post de inginer de suport.
22 de state europene sunt membre ale ESA, România fiind singura cu datorii, de la înființarea acestei agenții, în 1975. Suma contribuțiilor restante se ridica la data de 12 noiembrie 2020 la de 117,49 milioane euro.