duminică

28 aprilie, 2024

20 august, 2023

Analiștii Serviciului Croat pentru Ocuparea Forței de Muncă (HZZ), a realizat o analiză privind productivitatea și salariul brut plătit pe o oră de muncă, în UE, pornind de la teza de bază în teoria economică că salariile într-o economie de piață sunt determinate de productivitatea muncii.

Diferențele de salarizare dintre statele sfostului bloc comunist și cele care sunt membre vechi ale UE sunt mari și ele nu sunt corelate întotdeauna cu productivitatea și PIB-ul.

Irlanda și Luxemburg au avut cel mai mare PIB pe oră, 119 și 105,5 euro, acest nivel ridicat fiind rezultatul faptului că multe companii multinaționale și instituții financiare își au sediul acolo, dar își desfășoară activitatea și în alte țări, motiv pentru care sunt excluse din analiză, scrie publicația croată Poslovni, citată de Rador.

Croația și Grecia, același PIB, dar diferența de salarizare este de 2 euro pe oră


În unele state membre s-a stabilit o legătură puternică între PIB și salarii, cu un coeficient de 0,983. Bulgaria este țara cu cele mai scăzute valori ale productivității și ale salariilor – pe oră, PIB-ul său este la nivelul de 14,9 euro, iar salariul brut pe oră este de 8,2 euro.

România realizează o valoare ceva mai mare, cu salarii pe oră de 9,5 și un PIB de 18,3 euro pe oră. Cifrele în Croația sunt mai bune decât în ​​Ungaria, în timp ce în Polonia și Grecia, cu o valoare egală sau puțin mai mică a PIB, salariile sunt în medie ceva mai mari decât la noi.

În Croația, prețul brut al forței de muncă pe oră a fost de 12,1 euro, iar valoarea adăugată realizată a fost de 21 de euro. Un PIB puțin mai mic în Ungaria (20,9 euro pe oră), dar salariile ungare sunt mai mici decât în ​​Croația (10,7 euro pe oră).

În Grecia, PIB-ul pe oră este identic cu cel din Croația, dar salariul pe oră este de 14,5 euro, în timp ce în Polonia, cu un PIB de 19,1 euro pe oră, salariul este ceva mai mare decât cel croat, de 12,5 euro, mai arată studiul prezentat de Rador.


Cele mai mari valori, atât ale salariilor, cât și ale productivității sunt realizate de Danemarca, unde salariul orar brut de anul trecut a fost de 46,8 euro, iar valoarea creată a PIB-ului pe oră a fost de 86,7 euro.

Este interesantă relația dintre productivitate și salarii în Slovenia vecină, unde PIB-ul pe oră anul trecut a fost de 33,8 euro, iar salariul pe oră a fost de 23,1 euro. Dintre toate fostele țări socialiste, Slovenia obține cel mai bun rezultat în ceea ce privește productivitatea și salariile.

Bulgaria, cele mai mici salarii în industria prelucrătoare

Economiștii vor asocia un nivel mai ridicat al salariilor cu o producție industrială mai dezvoltată și mai competitivă, care are impact asupra altor ramuri ale economiilor naționale. Cifrele din analiza HZZ arată că salariile pe oră sunt mai mari la membrii UE cu productivitate mai mare în producția industrială, dar observă și diferențe mari între membrii UE mai vechi și cei noi.

În medie, salariile pe oră de muncă în țările post-comuniste sunt puțin peste 13 euro, în timp ce cele din vechile state membre sunt de 35,5 euro.

Acest lucru este parțial legat de întârzierea investițiilor și, de asemenea, este evident că o pondere mai mare a experților și tehnicienilor în numărul total de angajați crește semnificativ productivitatea și salariile.

Suma salariilor pe oră în industria prelucrătoare este cea mai mică în Bulgaria (6,8 euro) și cea mai mare din Danemarca (49,8 euro). În Croația, aceasta s-a ridicat la 11,2 euro, cu faptul că valoarea adăugată realizată pe oră de muncă în țara noastră a fost doar puțin mai mare, 13,7 euro. În Bulgaria, valoarea adăugată a fost aproape de două ori mai mare decât salariul, 12,3 euro pe oră.

Ponderea turismului în valoarea adăugată a Croației, depășită doar de Grecia

Valoarea adăugată de anul trecut în industria prelucrătoare din Slovenia a fost de 31,5, iar salariul pe oră a fost de 23,6 euro. Dacă ne uităm la structura valorii adăugate pe țări, Cehia și Slovacia dețin cea mai mare pondere a industriei de prelucrare (aproximativ 23%), în timp ce ponderea acesteia în Croația este puțin peste 13%, cu o tendință de scădere vizibilă în ultima perioadă de trei ani.

Și în Slovenia, ponderea industriei de prelucrare în valoarea adăugată este în scădere semnificativă, dar este la un nivel semnificativ mai ridicat decât în ​​Croația (21,6%).

Privind mai atent, Croația se numără printre țările cu o pondere semnificativă a producției alimentare în valoare adăugată (3%), în timp ce producția farmaceutică, care contribuie semnificativ la nivelul productivității muncii și a salariilor, cu o pondere de 0,7%, nu a rezistat.

Totuși, dacă ne uităm la ponderea industriei hoteliere și catering, care este de 4,9% în valoarea adăugată, doar Grecia a fost mai „avansată”, cu o pondere de 6%.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. IN ROMANIA NU EXISTA INDICATORI STATISTICI SAU DE MASURARE A PRODUCTIVITATII MUNCII NICI PENTRU BUGETARI NICI PENTRU VREUN ANGAJAT IN CAMPUL MUNCII ceea ce le permite sa-si dea sporuri (DE TOT RASUL CURCILOR) fara numar .SPORURILE SALARIATILOR TREBUIE PREVAZUTE IN CODUL MUNCII.
    CULMEA CULMILOR ESTE CA CEI CARE NU ADUC NICI UN APORT PRIN PREZENTA LOR PE STATUL DE PLATA (la stat) PRIMESC SI PENSII SPECIALE SI SALARII BAROSANE………….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. IN ROMANIA NU EXISTA INDICATORI STATISTICI SAU DE MASURARE A PRODUCTIVITATII MUNCII NICI PENTRU BUGETARI NICI PENTRU VREUN ANGAJAT IN CAMPUL MUNCII ceea ce le permite sa-si dea sporuri (DE TOT RASUL CURCILOR) fara numar .SPORURILE SALARIATILOR TREBUIE PREVAZUTE IN CODUL MUNCII.
    CULMEA CULMILOR ESTE CA CEI CARE NU ADUC NICI UN APORT PRIN PREZENTA LOR PE STATUL DE PLATA (la stat) PRIMESC SI PENSII SPECIALE SI SALARII BAROSANE………….

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: