Prețurile producției industriale au crescut în ianuarie cu 1,4% față de luna precedentă, fiind cu 24% peste nivelul din ianuarie 2022, ceea ce indică o continuare a detensionării costurilor din industrie, reiese din datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).
Evoluția acestui indicator este relevantă deoarece prețurile de producție sunt transferate inevitabil consumatorilor, presiunile din zona ”inflației industriale” producând efecte asupra inflației generale.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat, cu ocazia prezentării celui mai recent raport asupra inflației, că deși piețele internaționale ale mărfurilor prime s-au detensionat într-o anumită măsură, ”efectele indirecte de-a lungul lanțului intern de producție nu s-au epuizat”.
Indicele prețurilor producției industriale (IPPI) măsoară evoluția de ansamblu a prețurilor produselor/serviciilor industriale fabricate și livrate în primul stadiu de comercializare de producătorii interni. Prețurile colectate sunt prețuri de producător, nu includ TVA și alte taxe pe produs.
Industria energetică este, în continuare, cea mai afectată grupă industrială de creșterea costurilor.
Prețurile producției industriale pentru piața internă au consemnat un avans lunar de 1,86% pe piața internă, respectiv un avans anual de 28,98%. Prețurile producției industriale pentru piața externă au crescut cu doar 0,34% față de decembrie, respectiv cu 12,67% față de ianuarie 2022.
Industria prelucrătoare, afectată inegal
În ceea ce privește evoluția prețurilor din industria prelucrătoare, în ianuarie s-a consemnat o scădere a indicelui prețurilor producției pentru:
- industria alimentară: -0,05% față de decembrie;
- fabricarea produselor din tutun: -15,03%;
- fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului: -3,5%;
- fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice: -0,36%;
- fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice: -0,01%
- fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor: -0,65%.
Chiar și așa, presiunea costurilor se resimte intens și în industriile menționate mai sus. Industria alimentară este printre cele mai afectate de evoluția prețurilor de producție, acestea înregistrând un avans de 26,5% față de ianuarie 2022.
***