Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante (LMV) a fost de 45.100, în 2022, în creştere cu 2.400 faţă de anul anterior, conform datelor publicate de INS.
În industria prelucrătoare s-a înregistrat cea mai mare cerere de salariați, un sfert din LMV raportate, deși numărul lucrătorilor din acest sector a scăzut ușor anul trecut, conform datelor lunare ale INS (cifre ce ar putea însă crește, la prelucrarea finală a datelor).
Unul din patru LMV, în industria prelucrătoare
În industria prelucrătoare s-a concentrat aproape 25% din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante (11.111 joburi disponibile), însă rata de creștere s-a situat pe locul patru, după administraţia publică (1,76%), distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,59%) și activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,50%).
În 2021, industria prelucrătoare a raportat un număr mediu de 9.290 de LMV,
În toată industria se căutau anul trecut 13.362 angajați, față de 11.022 în 2021, ceea ce înseamnă o creșterii de resursă umană cu 1.821 persoane.
Administrația publică, locul 2 – cu 4.800 LMV (din cauza blocării posturilor)
Industria prelucrătoare, care are cei mai mulți salariați din economie, a fost secondată, la cererea de forță de muncă în cifre absolute, de sectorul bugetar, care a reprezentat 23% din numărul mediul anual al LMV, cu următoarele domenii în top:
- administraţie publică (4.800 locuri vacante)
- sănătate şi asistenţă socială (4.200 joburi)
- învăţământ (1.400 locuri vacante).
Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai scăzute valori în tranzacţii imobiliare, alte activităţi de servicii şi industria extractivă (aproximativ locuri de muncă vacante pentru fiecare în parte).
Trend ascendent, în pofida crizei energiei
Per total, locurile de muncă vacante și-au continuat trendul ascendent și în 2022, atât ca număr, cât și ca rată, conform datelor INS:
Cu toate acestea, tensionarea pieței muncii nu s-a agravat, întrucât a crescut ușor și șomajul. Este însă îngrijorătoare dificultatea de acoperire a forței de muncă necesare în câteva sectoare și pe câteva ocupații.
Specialiștii rămân cei mai căutați angajați. Și se caută tot mai mulți
De exemplu: În ceea ce priveşte numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante analizate din perspectiva ocupațiilor, cei mai căutați au fost specialiştii în diverse domenii de activitate, grupa majoră 2, unde deficitulcontinuă să urce – 13.300 locuri vacante, în 2022, față de 12.429 în 2021.
Pentru operatori la instalaţii şi maşini și asamblori de maşini şi echipamente erau disponibile cu câte 800 mai multe locuri de muncă în 2022, comparativ cu 2021.
O lipsă semnificativă de lucrători s-a înregistrat anul trecut și în ocupaţiile elementare – grupa majoră 9: 6.400 locuri vacante, conform INS.
La polul opus, cu cea mai redusă disponibilitate a cererii de forţă de muncă salariată, atât în ceea ce priveşte rata medie anuală, cât şi numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au regăsit ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,43%, respectiv 100 locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,47%, respectiv 1.700 locuri vacante).
În profil teritorial, după București, cea mai mare cerere raportează Regiunea Nord – Vest, dar în scădere
După București, Regiunea Nord- Vest (județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj) își păstrează cererea înaltă de lucrători, în special în industria prelucrătoare, dar se constată o diminuare a numărului, de la 6.209 de persoane în 2021, la 5.989. Nu știm încă dacă este efectul crizei sau doar o încetinire a dezvoltării, o pauză investițională în zonă.
Locul doi este ocupat de Regiunea Vest, Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, cu 5.222 LMV.
Cele mai puține LMV sunt raportate de Regiunea Sud-Vest, Oltenia (formată din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea), o zonă ce se adâncește în sărăcie, conform mai multor indicatori economici și sociali.
****