joi

8 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 aprilie, 2023

Câştigul salarial mediu net a urcat în februarie la 4.270 lei, cu 14,8% peste cel înregistrat în luna similară din 2022, conform datelor publicate miercuri de INS. Indicele câştigului salarial real (raport între indicele câştigului salarial mediu net şi indicele preţurilor de consum) a fost însă de 99,4% în luna februarie 2023, comparativ cu aceeași lună de anul trecut, ceea ce înseamnă că majorările salariale nu au acoperit total impactul inflației.

Reamintim că rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2023, comparativ cu luna februarie 2022, a fost de 15,5%.

În industrie, creșterile au acoperit inflația, însă lucrătorii (înalt calificați) din sectorul Activități profesionale, științifice și tehnice, au cunoscut majorări la nivelul a circa două treimi din inflația înregistrată în această perioadă.


Cele mai mici majorări au cunoscut Sănătatea și asistența socială și Învățământul.

O anomalie: salariul mediu în industria prelucrătoare – 90% din salariul mediu pe economie

Partea tristă este că salariile din industria prelucrătoare sunt la 90% din salariul mediu pe economie – fenomen atipic și pe contrasens cu economiile vest-europene, unde salariul din industrie e cu cel puțin 10 proceste peste media națională.

Conform datelor INS, cele mai mari creșteri ale câștigurilor salariale netete au fost consemnate în industria ce a avut și cele mai mari profituri și au apăsat cel mai mult asupra populației, în acest an de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Astfel, vedetele creșterilor sunt industria extractivă, unde aceste venituri au urcat de la 4.663 lei, la 5.961 lei. Imediat urmează angajații din Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – de la 4.969 lei, la 5.908 lei. Prima a înregistrat, de altfel, și cel mai mare avans procentual, de 27,8%.


Angajații din IT&C au în continuare cele mai mari câștiguri medii, cu un net de 8.885 lei, în februarie anul acesta, dar avansul a fost ușor sub rata inflației – de 15,1%, față de 15,5%.

Sănătatea și asistența socială, majorări ale câștigurilor salariale nete de 7 ori mai mici decât inflația

Cel mai departe de inflație s-au situat majorările din Sănătate și asistență socială, domeniu ce cuprinde și angajații bine plătiți din spitale, dar și medicii de familie și, mai ales, lucrătorii din asistență, cu unele dintre cele mai mici salarii.

În cazul acestui sector, avansul câștigurilor salariale medii nete a fost de doar 2,6%, ceea ce înseamnă scădere a câștigului salarial real.

Al doilea cel mai redus avans a fost înregistrat într-un alt domeniu important – educația, unde câștigurile salariale medii nete au urcat cu 6%.

Câștiguri salariale reale mai mici s-au mai înregistrat și în comerț.

În ceea ce privește administrația publică trebuie precizat că datele nu includ și situația din armată și servicii secrete.

****

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: