duminică

19 mai, 2024

1 aprilie, 2023

China nu poate fi un mediator în războiul din Ucraina, deoarece înclină prea mult spre Rusia, dar ar putea juca rolul de facilitator pentru ajungerea la un acord de pace cu Moscova, a declarat vineri șeful diplomației europene, Josep Borrell (foto), potrivit Reuters.

„China nu face distincție între agresor și victimă a agresiunii”, a declarat Borrell în cadrul unei conferințe din capitala spaniolă, Madrid. „China nu cere retragerea trupelor ruse din Ucraina”.

Dar China ar trebui să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a face presiuni pentru pace în Ucraina, a adăugat el.


În opinia lui Borrell, singurul plan de pace aflat pe masă este cel prezentat de președintele ucrainean Volodymyr Zelenskii în noiembrie, care prevede cereri de retragere a trupelor ruse și de restabilire a teritoriului Ucrainei la status quo-ul de dinainte de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Comentariile lui Borrell au întărit apelul făcut de premierul spaniol Pedro Sanchez la Beijing, care i-a cerut liderului chinez Xi Jinping să discute cu președintele ucrainean despre formula de pace a Kievului.

Beijingul și-a prezentat luna trecută propriul plan de pace în 12 puncte și a cerut încetarea focului.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: