miercuri

17 aprilie, 2024

19 februarie, 2023

China va prezenta propria propunere pentru o soluționare politică a războiului Rusiei în Ucraina, a anunțat sâmbătă șeful diplomației chineze, Wang Yi (foto), la Conferința de Securitate de la München, potrivit Euractiv.

Wang Yi a deplâns, în discursul său, o nouă „mentalitate de Război Rece”, subliniind că Beijingul va fi de partea păcii și a dialogului. El a anunțat sprijinul țării sale pentru discuțiile de pace, precizând că Beijingul va prezenta un document de poziție privind reglementarea politică a războiului.

Într-o critică voalată la adresa Occidentului, el a spus că China crede că există „unele forțe” care nu doresc ca discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia să aibă succes, deoarece ar avea „obiective strategice mai mari decât Ucraina”.


Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a exclus categoric sâmbătă orice eventuală cedare de teritoriu de către ţara în schimbul păcii.

„Un rol jucat de China în căutarea păcii este în interesul Ucrainei, dar integritatea teritorială a ţării noastre nu este negociabilă”, a spus Kuleba în faţa jurnaliştilor prezenţi la Conferinţa de securitate de la Munchen.

Poziția complicată a Beijingului

Beijingul nu a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, dar a criticat sancțiunile occidentale împotriva Moscovei și vânzările de arme către Kiev. Totuși, China a evitat și să manifeste o solidaritate clară cu Rusia pentru a nu-și pune în pericol propriile relații comerciale cu Occidentul.

Președintele Chinei Xi Jinping va susține un „discurs de pace” cu ocazia aniversării invaziei Ucrainei pe 24 februarie, care se va înscrie probabil pe linia conturată de Beijing până acum, de a cere pace, evitând în același timp condamnarea Moscovei.


Cu săptămâni înainte de invazia de anul trecut, Moscova și Beijingul au convenit asupra unui parteneriat „fără limite”. „Orice creștere a puterii Chinei este o creștere a speranței pentru pacea mondială”, a spus Wang Yi audienței formate din politicieni, oficiali militari și diplomați.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: