luni

22 aprilie, 2024

17 iunie, 2021

Consumatori electricitate

Și alți furnizori de electricitate din România ar putea repeta experiența insolvenței Getica 95 Com, unul dintre cei mai mari furnizori din România, al cărui caz a ajuns în instanță. Cauzele insolvenței Getica 95 sunt prezente și la alții – potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Da. Mă aştept să mai existe (alți furnizori în situația Getica 95). Nu ştiu dacă în insolvenţă, dar mai sunt şi alţi furnizori în această situaţie şi cred că ar trebui să fie foarte atenţi şi clienții lor să-şi facă automat un backup la contract”, a declarat ministrul Energiei, la TVR.

Consumatorii casnici nu rămân fără curent. Economia suferă


Consumatorii casnici sunt trecuți automat la furnizorii de ultimă instanță, în cazul în care furnizorul lor nu-și mai poate onora obligațiile. Nu rămân fără curent, a explicat Virgil Popescu.

Doar consumatorii industriali, pe piața concurențială, sunt afectați de insolvența / falimentul unui furnizor, căci fie trebuie să-și caute alt furnizor, la prețuri mai mari, fie pot apela la furnizorii de ultimă instanță, care livrează în regim de serviciu universal – la prețuri mai mari.

Cel mai mare furnizor de electricitate de pe piața concurențială, Getica 95 Com – o firmă deținută de omul de afaceri Viorel Tudose, și-a declarat oficial insolvența marți, declanșând un val de îngrijorare pe piață.

Cauzele invocate de Getica 95 Com au fost: „neîncasarea facturilor de la clienţi, majorarea preţurilor din piaţă de energie, lipsa unei legislaţii stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanţări bancare”, potrivit unui comunicat al companiei.


Ordinea importanței acestor cauze nu este cea în care le-a enumerat compania.

„Majorarea prețurilor din piața de energie” ar putea fi cea mai importantă cauză. Sub ea se ascunde o practică frecventă, care a proliferat în virtutea unei presupuse eficiențe.

O practică aparent eficientă dar periculoasă

Getica 95 a ajuns în situaţia de a cere insolvenţa pentru că „a riscat foarte mult, a tranzacţionat foarte mult pe Piaţa Zilei Următoare (PZU)”, care în acest an nu a mai fost ca în 2020, când preţurile erau foarte jos – a explicat Virgil Popescu.

Prețurile pe PZU sunt mai mari de regulă, pentru că acest segment de piață este menit, cel puțin teoretic, să acopere cererea și oferta pe termen scurt, eventual neașteptată.

Or, cele mai mari cantități contractate de marii clienți industriali și din portofoliile de clienți casnici sunt pe termen mai lung și previzibile.

Numai că prețurile pe contracte pe termen lung sunt de oe bicei fixate pe termen lung, mai mult sau mai puțin flexibil și furnizori iau apelat la această practică.

Ministrul Energiei a mai incriminat fenomenul și înaintea declarării insolvenței Getica 95, dar observațiile sale nu au avut forța de a influența ecosistemul energetic:

  • 20 mai: „S-au întâmplat şi fenomene foarte ciudate – şi o să spun mereu acest lucru şi să vedem ce se întâmplă, pentru că nu e normal să fie aşa – sunt furnizori care au mers la clientul casnic, au încheiat contracte, dar în spate nu au avut achiziţie de energie electrică şi acuma se gândesc că nu mai pot să onoreze contractele”.

(Citiți și: „Furnizorii de electricitate, suspectați de ministrul Energiei că au format o alianță ilicită ca răspuns la liberalizarea pieței”)

  • 9 iunie: “Dacă tu, funizor, nu ai avut grijă să-ți iei energia în anul 2020 pentru 2021, știind că se liberalizează, ai portofoliu mare de clienți, şi vii şi spui în cursul anului acesta că nu ai curent, cumperi de pe piaţa zilei următoare, când anul acesta, fiind o cerere mare de energie și de gaz, preţul este mai mare, înseamnă că nu ai avut un comportament normal, ai avut un comportament speculativ, așteptând ca până la sfârșitul anului să se întâmple ceva”, amintește e-nergia.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: