marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 decembrie, 2021

Managerii din România estimează o creștere accentuată a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul în următoarele trei luni, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

România s-a situat pe locul 7 între statele membre UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor consemnată în luna noiembrie 2021, potrivit datelor Eurostat. Cu un nivel de 6,7%, țara noastră s-a situat sub alte țări din fostul bloc estic în ce privește inflația măsurată după metodologia europeană, precum Lituania (9,3%), Estonia (8,6%), Ungaria (7,5%), Polonia și Letonia (ambele cu 7,4%), precum și după Belgia (7,1%).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2021, managerii din industria prelucrătoare chestionați de INS preconizau pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural -4%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural +81%). Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +35%).


Potrivit estimărilor din luna decembrie 2021, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producției (sold conjunctural -20%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural -11%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +42%).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendință de relativă stabilitate a activității economice (sold conjunctural -2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -5%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată numărului de salariați (sold conjunctural +7%). Managerii societăților comerciale estimează creștere accentuată a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +42%).

Conform estimărilor din luna decembrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). În sectorul de servicii se estimează de asemenea, relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural -1%). Potrivit opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere (sold conjunctural +19%).


Etichete: , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: