joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 decembrie, 2021

România s-a situat pe locul 7 între statele membre UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor consemnată în luna noiembrie 2021, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 6,7%, țara noastră s-a situat sub alte țări din fostul bloc estic în ce privește inflația măsurată după metodologia europeană, precum Lituania (9,3%), Estonia (8,6%), Ungaria (7,5%), Polonia și Letonia (ambele cu 7,4%), precum și după Belgia (7,1%).

În regiunea din care facem parte, o valoare ceva mai redusă decât la noi, s-a consemnat în Bulgaria (6,3%), situată aproape de Germania (4,6%). Imediat cub media UE (4,9%), apar Cehia, Slovacia ( cu 4,8%) și Croația (4,7%). De reținut, indicii amintiți sunt calculați după 12 grupe de produse și servicii, pentru comparabilitate internațională.

Diferența în cazul nostru față de indicele măsurat după împărțirea națională pe trei grupe mari și bazat pe ancheta întreprinsă în gospodării este considerabilă (1,1 puncte procentuale, valoarea comunicată de INS fiind de 7,8%, după ce a inclus plafonarea prețurilor la electrcitate și gaze naturale furnizate populației).


Cele mai reduse valori ale inflației anuale au fost înregistrate în Malta (2,4%), Portugalia (2,6%), Franța (3,4%) și Finlanda (3,5%). Prețurile au crescut față de luna anterioară în toate cele 27 de state membre pe luna noiembrie, cu excepția Cehiei (-0,1%) și Maltei (-2,4%). Reamintim că, în timp ce indicele lunar național a fost negativ la noi, cel calculat după model european a fost de +0,26% (+0,3% după rotunjire, în comunicatul Eurostat).

Această valoare s-a situat mult sub cele consemnate în Estonia (+1,8%), Bulgaria, Letonia (ambele cu +1,1%), Lituania, Polonia (ambele cu +0,9%), Ungaria, Slovenia (cu câte +0,7%). Doar Slovacia și Croația (cu +0,5%) au fost mai aproape de nivelul consemnat în România, care a avut un nivel similar cu Germania.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: