marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 decembrie, 2021

Prețurile alimentelor au crescut în noiembrie pentru a patra lună la rând, menținându-se la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, pe fondul unei cereri puternice pentru grâu și produse lactate, potrivit datelor comunicate de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), citate de Reuters.

Food Price Index al FAO măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

În luna noiembrie 2021, acest indice a crescut cu 1,2% comparativ cu luna octombrie, până la 134,4 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna iunie 2011. FAO subliniază că acest indice continuă să se apropie de recordul absolut de 137,6 puncte, înregistrat în luna februarie 2011.


Laptele praf, untul și pâinea sunt produsele care au generat cea mai mare parte a creșterile de prețuri ale alimentelor în luna noiembrie. Lactatele s-au scumpit cu 3,4% comparativ cu luna octombrie, în condițiile în care „cumpărătorii încearcă să se aprovizioneze pe termen scurt, pe fondul prognozelor referitoare la o înrăutățire a situației”. Prețul cerealelor a crescut cu 3,1% în luna noiembrie comparativ cu luna octombrie, în condițiile în care prețul grâului a atins cel mai ridicat nivel de după luna mai 2011.

De cealaltă parte, prețul uleiurilor vegetale a scăzut ușor cu 0,3%, ca urmare a diminuării cotațiilor la uleiul de soia și uleiul de rapiță, dar și ca urmare a scăderii prețului petrolului. La rândul său, prețul global la carne a scăzut cu 0,9% în noiembrie, aceasta fiind a patra lună de scădere consecutivă.

Noile prognoze FAO indică o producția mondială de cereale în 2021 de 2,791 miliarde de tone, mai mică față de cea de 2,793 miliarde de tone estimată luna trecută. Diferența a survenit ca urmare a revizuirii producțiilor de orz și sorg.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: