sâmbătă

20 aprilie, 2024

11 noiembrie, 2021

Indicele prețurilor de consum din SUA a urcat până la 6,2% în octombrie, cel mai ridicat nivel din noiembrie 1990 încoace, pe seama scumpirii alimentelor, energiei și locuințelor și în urma perturbării lanțurilor de aprovizionare.

Și fără energie și alimente, recordul rămâne impresionant, inflația „core” de 4,6% fiind cea mai mare din ultimii 30 de ani.

Numai față de septembrie creșterea preţurilor de consum a fost de 0,9%, după o expansiune similară înregistratră în acea lună, potrivit datelor Departamentului Muncii al guvernului american.


Indicele prețurilor alimentelor și locuințelor a crescut cu 1% lună pe lună.

Energia, mai scumpă cu 30%

Indicele prețurilor energetice a crescut cu 30% în ultimele 12 luni – cel mai mare avans din septembrie 2005 încoace, iar cel al alimentelor cu 5,3%.

Energia s-a scumpit într-o singură lună (octombrie) cu 4,6%, un salt de peste 3 ori mai mare decât cel din septembrie față de luna anterioară.

Benzina s-a scumpit cu 49,6% în ultimul an, până la cel mai mare nivel din septembrie 2014, iar motorina cu 59%.


Gazele naturale sunt mai scumpe cu 28,1%, iar electricitatea cu 6,5%.

Banca centrală rezistă presiunilor

Federal Reserve (Fed, sistemul celor 12 bănci de emisie de monedă din SUA, care are rolul băncii centrale) nu se grăbește să crească dobânda de rerferință, argumentând că, deși de mare amploare, febra inflaționistă este „tranzitorie”.

Totuși, Fed a reacționat la amenințarea inflației și reduce cu 15 miliarde de dolari volumul achizițiilor lunare de titluri de stat americane, prin care introduce lichiditate din 2020, ca răspuns la efectele pandemiei.

Fed spune că inflaţia ridicată pare că va persista mai mult timp decât se estima anterior.

(Citește și: „Inflația s-a apropiat de 8% în octombrie. Economiștii se tem că BNR a crescut prea puțin dobânda de politică monetară”)

Achizițiile de criză ale Federal Reserve urmau să îi crească valoarea portofoliului până la 9.000 miliarde de dolari, la sfârșitul anului viitor, potrivit unei estimări proprii din luna mai.

„Sunt din ce în ce mai multe dovezi că presiunile inflaţioniste se extind, ceea ce indică faptul că inflaţia va rămâne ridicată mai mult timp decât se aşteaptă oficialii Rezervei Federale a SUA (Fed)”, a apreciat Andrew Hunter, economist la capital Economics, citat de Agerpres.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: