joi

25 aprilie, 2024

27 octombrie, 2021

În vreme ce consumatorii europeni își fac tot mai multe griji cu privire la creșterea prețurilor, iar economiștii dezbat posibilitatea unui scenariu de coșmar în care ritmul de creștere este anemic, iar inflația mare, mesajul Băncii Centrale Europene (BCE) este același: stați calmi și continuați ca și până acum, scrie Politico.

Președintele BCE Christine Lagarde și colegii ei insistă că actualele creșteri de prețuri, care au împins inflația din zona euro la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani în septembrie, sunt temporare.

Mulți analiști împărtășesc opinia că aceste creșteri de prețuri se vor estompa în mare măsură. Alții avertizează însă că BCE este atât de hotărâtă să evite greșelile crizei anterioare – mai exact, înăsprirea prematură a politicii monetare care a dus la scăderea ritmului de revenire economică – încât reacționează prea lent pentru contracararea creșterii presiunilor inflaționiste.

Șefii companiilor de bunuri de larg consum trag un semnal de alarmă


Un grup tot mai consistent de critici, printre care și șefii unor companii de bunuri de consum, se tem că inflația nu se va disipa prea curând. Directorul financiar al Unilever, Graeme Pitkethly, a avertizat recent că inflația ar putea continua să crească anul viitor, forțând compania să ajusteze prețurile în consecință. Nestlé a avertizat că vede costurile mai mari ale inputurilor împingând prețurile în sus anul viitor.

Consumatorii și companiile se confruntă deja cu o creștere a prețurilor cauzată de o scumpire a materiilor prime și de blocajele de pe lanțurile globale de aprovizionare pe măsură ce economia își revine din șocul generat de pandemie. În anumite state din zona euro, presiunile inflaționiste au fost deosebit de puternice. În Germania, spre exemplu, inflația a atins cel mai ridicat nivel din 1993, iar prețurile industriale și cele angro au consemnat cea mai accentuată creștere din 1970.

BCE, nevoită să își majoreze prognoza de inflație de cinci ori, consecutiv

Cu toate că evoluția prețurilor la energie reprezintă motiv de îngrijorare la Bruxelles, BCE insistă în cea mai recentă prognoză că inflația crește ca urmare a unor factori one-off (care nu sunt permanenți). Potrivit estimărilor, inflația din zona euro ar urma să scadă sub ținta de 2% în primul trimestru al anului viitor și sub 1,5% în 2023.

BCE a fost însă nevoită deja să își ajusteze în sus proiecțiile privind inflația de cinci ori consecutiv. O nouă astfel de ajustare va avea loc cel mai probabil și în decembrie. Economiștii Barclays văd o revenire a inflației sub ținta de 2% abia în trimestrul al treilea al anului viitor.


Un aspect-cheie al conflictului îl reprezintă problema duratei. Cu cât creșterea ”temporară” a inflației persistă, cu atât este mai probabil ca aceasta să devină permanentă, a avertizat institutul economic DIW din Germania. O astfel de tendință ar antrena o creștere a așteptărilor inflaționiste care s-ar putea transforma într-o spirală salarii-prețuri care să împingă inflația tot mai sus.

Sechele din trecut ar putea împiedica o reacție la timp

Economistul ING Carsten Brzeski împărtășește această îngrijorare, avertizând că inflația s-ar putea dovedi a fi „mai lipicioasă”. Pe lângă posibilitatea unor salarii mai mari, el avertizează și asupra faptului că producătorii sun pregătiți să transfere costurile mai mari asupra consumatorilor, în loc să reducă marjele de profit.

Totodată, bancheri de top precum CEO-ul Deutsche Bank, Christian Sewing, și CEO-ul Nordea, Frank Vang-Jensen, au avertizat că era prețurilor foarte mici s-a încheiat, iar decidenții politicii monetare ar trebui să se pregătească pentru înăspriri.

Aceste avertismente au fost luate în serios de unii membri din conducerea BCE care au punctat că inflația a fost ”subestimată pentru un timp”, dar și că proiecțiile instituției sunt prea mici, potrivit minutei ultimei ședințe.

O nouă ședință de politică monetară are loc joi.

Analiștii atrag atenția că BCE riscă să cadă într-o nouă capcană. Dacă în criza anterioară a avut printre cele mai dure poziții, majorând dobânzile prea repede potrivit unor specialiști, acum BCE ar putea avea o atitudine prea relaxată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: