4 decembrie, 2022

Inflația din zona euro a scăzut la 10% în noiembrie, de la 10,6% în luna precedentă, în principal pe fondul evoluției descendente a prețurilor la energie, reiese din datele publicate miercuri de Eurostat.

Pe de altă parte, experții avertizează că inflația de bază, cea care nu țină seamă de prețurile volatile, s-a menținut la 5%.

”Marea întrebare este în ce direcție de va mișca inflația de bază în lunile ce vin. Nu vă așteptați la un miracol deocamdată. Inflația de bază are tendința să se ajusteze lent șocurilor energetice și o bună parte din costurile mai mari nu au fost încă transferate consumatorilor”, punctează Bert Colijn, senior economist pentru zona euro la banca olandeză ING, într-o notă transmisă investitorilor.


Inflația energetică a fost cel mai important motor al scăderii prețurilor de consum, coborând de la 41,5% la 34,9%. Inflația alimentară a continuat să crească, cu un ritm anual de 13,6%.

Un aspect care complică situația și mai mult este faptul că cifrele reflectă și efectele șocului precedent de aprovizionare – pandemia. Creșterile mari ale stocurilor la magazinele cu amănuntul sunt rezultatul scăderii cererii de bunuri și al reaprovizionării pe măsură ce problemele de pe lanțurile globale s-au atenuat. Asta adaugă niște presiuni dezinflaționiste pentru lunile următoare.

”În general, se poate aștepta o mai mare volatilitate a inflației de bază, pe măsură ce se vor produce efectele a două șocuri masive de ofertă, dar nu ne așteptăm la o scădere rapidă a inflației de bază în curând”, avertizează Bert Colijn.

La volatilitate ridicată se așteaptă și analiștii capital Economics.


”Nu am fi surprinși să vedem noi creșteri ale ratei generale a inflației în decembrie sau ianuarie, având în vedere volatilitatea cifrelor lunare, dar nu există nicio îndoială că aceasta va scădea rapid anul viitor”, punctează Andrew Kenningham, economist-șef pentru Europa.

Din estimările sale, aceasta va coborî la 2,5% în decembrie 2023, însă inflația de bază se va menține peste ținta Băncii Centrale Europene (BCE) pe parcursul anului viitor.

Evoluția inflației din zona euro reprezintă cel mai important element în deliberările BCE cu privire la nivelul adecvat al dobânzilor. Noile cifre i-au determinat pe economiști să aștepte o majorare de doar 50 de puncte de bază la sedința de politică monetară din 15 decembrie, ultima din acest an.

Nivelul dobânzilor din zona euro este extrem de important pentru evoluția economică, costuri de împrumut prea ridicate riscând să genereze o recesiune adâncă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: