luni

4 martie, 2024

29 noiembrie, 2022

Inflația din zona euro continuă să fie la niveluri record, dar nu a atins încă vârful, a avertizat luni președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, semnalând viitoare majorări de dobânzi, transmite Euractiv.

Prețurile de consum din zona euro au crescut cu 10,6% în octombrie, alimentate de creșterea costurilor la alimente și energie, o consecință a războiului Rusiei din Ucraina.

„Mi-ar plăcea să văd că inflația a atins vârful în octombrie, dar mi-e teamă că nu aș putea afirma acest lucru”, a declarat Lagarde în fața parlamentarilor europeni, la Bruxelles.


„Cred că există prea multă incertitudine – în special în ceea ce privește o componentă, transmiterea costurilor ridicate ale energiei de la nivel en-gros la nivel retail – pentru a presupune că inflația a atins apogeul. Aș fi surprinsă să fie așa.”

BCE a reacționat în fața avansului prețurilor demarând ciclul de înăsprire a politicii monetare și majorând dobânzile cheie din zona euro cu două puncte procentuale din iulie până în prezent.

Lagarde a spus că BCE a acționat „în cel mai rapid ritm din istorie” și că ar fi necesare mai multe creșteri pentru a readuce inflația la ținta de 2%.

„Încă mai avem ceva drum de parcurs, nu am terminat cu inflația, așa că da, vom continua să creștem ratele dobânzilor”, a spus Lagarde.


Consiliul guvernatorilor BCE se reunește pe 15 decembrie pentru a decide, pe baza noilor prognoze privind evoluția inflației și a creșterii economice, nivelul dobânzilor din zona euro.

În Statele Unite, unde Rezerva Federală a început să majoreze ratele mai devreme și mai agresiv, factorii de decizie au indicat că un ritm mai lent al creșterilor ratelor ar putea „să fie adecvat în curând”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: