joi

25 aprilie, 2024

20 ianuarie, 2022

Inflația din Germania a urcat la 3,1% în 2021, potrivit calculelor institutului Ifo, evoluție care a determinat creșterea randamentelor titlurilor germane pe zece ani peste zero, după mai bine de trei ani în care investitorii au fost dispuși să plătească pentru a împrumuta cea mai mare economie a zonei euro, scrie Euractiv.

După recorduri negative în 2020, prețurile au crescut vertiginos anul trecut. În Germania, vestea că avansul a fost cel mai ridicat din ultimele trei decenii a dus la o creștere a costurilor de împrumut.

”Ne așteptăm ca randamentele titlurilor germane să înregistreze creșteri pe tot parcursul anului, către un nivel de 0,2%”, a comentat Oliver Eichmann, de la subsidiara DWS a Deutsche Bank.


Eichmann spune că avansul dobânzilor este un răspuns al investitorilor la deciziile de întărire a politicii monetare așteptate din partea Rezervei Federale (Fed) din SUA și a Băncii Centrale Europene (BCE).

Inflația a atins cote record și în Marea Britanie, unde a sărit la 5,4% în decembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, punând presiune pe veniturile gospodăriilor și pe Banca Angliei de a majora dobânzile, transmite Financial Times.

Creșterea anuală mare a indicelui prețurilor de consum a reflectat creșteri pe scară largă ale costului majorității bunurilor și serviciilor și a depășit din nou previziunile economiștilor.

Eurostat a confirmat joi datele privind inflația aferentă lunii decembrie. Astfel, prețurile au crescut cu 5% în zona euro, respectiv cu 5,3% în UE.


Cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Malta (2,6%), Portugalia (2,8%) și Finlanda (3,2%). Cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în Estonia (12,0%), Lituania (10,7%) și Polonia (8,0%). Comparativ cu noiembrie, inflația anuală a scăzut în șapte state membre, a rămas stabilă în două și a crescut în optsprezece.

În decembrie, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a venit din partea energiei (+2,46 puncte procentuale, pp), urmată de servicii (+1,02 pp), bunuri industriale neenergetice (+0,78 pp) și alimente, alcool și tutun. (+0,71 pp).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: