17 mai, 2021

Bursa din Frankfurt. Foto: pagina oficială de Facebook

Creșterea inflației în Zona Euro și în UE determină creșterea randamentelor la titlurile de stat europene, iar costurile titlurilor Germaniei (bund) se așează pe o tendință care le va duce peste pragul de 0%, prentru prima dată din 2019 încoace.

Randamentele „bundurilor” germane cu scadența la 10 ani, de referință pentru Zona Euro, au crescut cu 35 de puncte procentuale de bază în ultima lună, până la -0,20%, după ce coborâseră până la -0,91%, anul trecut, potrivit Reuters.

Randamentele negative spun că investitorii încă mai plătesc un preț ca să-și țină lichiditățile în conturile sigure ale guvernului german.

Inflația în creștere tensionează piețele


Între timp, Prognoza de primăvară a Comisiei Europene a corectat în sus estimarea privind inflația, până la 1,7% în Zona Euro în 2021 și la 1,9% în Uniunea Europeană.

Așa că analiștii marilor case de investiții se așteaptă ca randamentele titlurilor de stat europene să crească, urmând tendința inflației. Creșterea inflației a produs deja tensiuni pe piețele de acțiuni, cotațiile abuia revenindu-și după  căderea de joi.

(Citiți și: „Teama de o inflație prea mare în SUA și China produc mari scăderi la bursele lumii”)

Și în România, rata de dobândă la titlurile pe 10 ani a crescut până la 3,25% săptămâna trecută.


Banca Națională a României a stabilit o țintă de creștere de 4,1% a indicelui prețurilor de consum, cu 0,7 puncte procentuale mai mare decât cea anterioară.

Unde vor egala inflația randamentele bundurilor germane

Analiștii de la Natwest se așteaptă ca randamentul bundurilor gemane pe 10 ani să spargă plafonul de 0% și să ajungă la 0,25% până la sfârșitul anului, iar cei de la ING se opresc cu estimarea la 0,20%.

Perspectivele creșterii economice au fost îmbunătățite de Comisia Europeană  și argumentul decisiv pentru oprimism este succesul campaniei de vaccinare. Creșterea economică vine însă la pachet cu cea a inflației.

Analiștii de la M&G Investments se așteaptă ca randamentul titlurilor de stat germane pe 5 ani să egaleze inflația la 1,4% în Zona Euro, chiar dacă acest prag nu a mai fot atins de foarte multă vreme.

Mișcările de piață ale bundurilor se răsfrâng asupra titlurilor de stat ale celorlalte țări și nu sunt bine primite de cele foarte îndatorate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: