vineri

19 aprilie, 2024

14 octombrie, 2022

În luna august, cifra de afaceri din industrie pe total piață (internă și externă) a scăzut, în termeni nominali, față de luna iulie 2022 cu 6,3%, în timp ce comenzile noi în industria prelucrătoare au înregistrat o scădere de 12,7% față de iulie, cel mai mare declin din acest an, potrivit datelor comunicate vineri de Institutul Național de Statisctică (INS).

Față de luna august 2021, cei doi indicatori sunt încă în creștere, ca și cei pe primele opt luni ale anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, dar industria a avut o contribuție negativă (-0,2%) la creșterea economică din primul Semestru, cu o pondere de doar 25,3% la formarea PIB. Totodată, volum de activitate a scăzut cu -0,1%.

Afacerile din industria prelucrătoare, în scădere cu aproape 7%

Scăderea cifrei de afaceri din industrie, în luna august 2022, comparativ cu luna precedentă, de 6,3% a fost cauzată diminuarea afacerilor din industria prelucrătoare, care s-au diminuat cu 6,8%, întrucât companiile din industria extractivă au avut o cifră de afaceri în creștere cu 4,2%.


Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat:

  • industria bunurilor de capital (-15,2%),
  • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-7,4%),
  • industria energetică (-5,0%)
  • și industria bunurilor intermediare (-2,5%).

Industria bunurilor de uz curent a crescut ușor față de luna iulie, fiind înregistrat un avans de 0,1%.

Cea mai mare scădere a comenzilor noi de la începutul anului

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în august comparativ cu luna precedentă, au scăzut
în termeni nominali, pe ansamblu cu 12,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate în:

  • industria bunurilor de capital (-19,3%),
  • industria bunurilor intermediare (-5,1%),
  • în industria bunurilor de uz curent (-3,5%).

Pe plus a fost doar industria bunurilor de folosinţă îndelungată, unde comenzile noi au înregistrat o creștere de 4%.


Comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate, arată INS.

Consumul industrial de gaze naturale a scăzut cu 63% în 2022

Scăderea industriei poate fi observată și din consumul de gaze naturale folosit în industrie, care în primele nouă luni s-a diminuat cu 63% față de medi anilor 2019-2021, conform datelor prezentate de cursdeguvernare.ro.

(Citiți și: „Alarmă: Industria din România și-a redus consumul de gaze cu 63%. În UE, cererea totală de gaze a scăzut cu doar 7%”)

Această scădere a consumului industrial de gaze naturale înregistrat de România este cea mai mare dintre statele Europei, așa cum se poate observa din graficul de mai jos.

Semne îngrijorătoare

Un alt semnal îngrijorător este și faptul că producția industrială în august a scăzut în România cu 1,7% față de aceeași lună a anului trecut, conform datelor comunicate zilele trecute de către Eurostat.

Conform datelor Eurostat, în UE producția industrială a crescut cu 3,5%, majoritatea statelor înregistrând rezultate mai bune față de aceeași lună a anului trecut, doar cinci state, printre care și România aflându-se în zona negativă.

De menționat este faptul că față de luna iulie, producția industrială a avut un plus de doar 0,1%, potrivit datelor Eurostat.

Potrivit datelor INS, de la începutul anului, producția industrială a scăzut cu 1,2% ca serie brută și cu 2,0% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

(Citiți și: „Doar cinci state UE, printre care și România, au avut industria în scădere în august”)

Războiul din Ucraina a avut un efect direct asupra producției, marii consumatori fiind nevoiți să-și restrăngă activitatea sau chiar să închidă temporar producția din cauza prețurile de până la opt ori mai mari la gaze naturale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: