miercuri

29 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 octombrie, 2022

În luna august 2022, preţurile producţiei industriale (inflația industrială) au crescut cu 53,% în comparație cu aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor transmise marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Față de luna iulie, în august 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 1,9%.

Preţurilor producţiei industriale pe piața internă au crescut 70% în ultimele 12 luni, în timp ce indicele pe piața externă a crescut cu doar 22%.

Explozia la prețurile energiei antrenează și prețurile la celelalte utilități


De pe urma inflației din industria energetică  (peste 258% august 2022 față de august 2021) a avut de suferit cel mai greu industria bunurilor intermediare (prețuri în creștere cu 25%).

Celelalte sectoare industriale au suferit creșteri anuale de prețuri ale producției lor între 11% (industria bunurilor de capital) și 17% (industriile bunurilor de folosință îndelungată, respectiv de uz curent).

Datele INS arată că Indicele preţurilor producției industriale din sectorul de „producție și furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat” a crescut cu 201% în august 2022 față de august 2021.

Alte creșteri importante au fost consemnate în extracţia petrolului brut şi a gazelor natural (+148%), industria extractivă (+92,58%), industria prelucrătoare (+22,36%) şi în sectorul de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+19,37%).


***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: