sâmbătă

27 aprilie, 2024

13 octombrie, 2022

Producția industrială în luna august a crescut în UE cu 3,5%, respectiv cu 2,5% în zona euro, comparativ cu aceeași lună a anului 2021, față de luna iulie a.c. fiind înregistrat un avans de 1,5% în zona euro și de 1,1% în UE, conform datelor prezentate de de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Față de luna august 2021, producția industrială a scăzut în Belgia (-10,3%), Luxemburg (-2,5%), Slovacia (-2%), România (-1,7%) și Letonia (-0,3%).

Cele mai mari creșteri au fost raportate de către Bulgaria (16,5%), Lituania (14,4%) şi Danemarca (14,1%).


Ritm de creștere mai mic decât media UE au fost înregistrate de către Suedia (3,1%), Italia (2,9%), Germania (2,4%), Finlanda (2,3%), Olanda (1,6%), Franța (0,8%), respective Croația și Estonia ambele cu (+0,7).

(Citiți și: ”Alarmă: Industria din România și-a redus consumul de gaze cu 63%. În UE, cererea totală de gaze a scăzut cu doar 7%”)

De unde vine creșterea în UE

Cea mai mare contribuție la creșterea producției industriale de 3,5% raportată la nivelul UE a avut-o producţia de bunuri de capital, care a avansat cu 8,9% în august față de aceeași lună din 2021.

Un plus de 4,2% a fost raportat și la producţia de bunuri de folosinţă îndelungată, iar cea de bunuri folosinţă imediată a avut o creștere de 3,2%.

În același timp, producţia de bunuri intermediare a crescut cu doar 0,1%, iar producția de energie a scăzut cu 0,5%.

România, mai mult pe minus decât pe plus


În ultimele 12 luni, producția industrială în România a fost mai mult pe trend de scădere față de perioadă similară a anului trecut.

Astfel că din august 2021 și până în prezent, producția industrială a fost în zona pozitivă doar în decursul a trei luni: ianuarie (+0,7%), februarie (+0,7%), respective luna mai (+2,6%).

Potrivit datelor INS, de la începutul anului, producția industrială a scăzut cu 1,2% ca serie brută și cu 2,0% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Industria mai consumă doar o treime din gazele naturale

Declinul înregistrat de industria românească se poate observa și din consumul de gaze naturale, care în primele nouă luni din 2022 a scăzut cu 63% față de media anilor 2019-2021, așa cum a scris cursdeguvernare.

Războiul din Ucraina a avut un efect direct asupra producției, marii consumatori fiind nevoiți să-și restrăngă activitatea sau chiar să închidă temporar producția din cauza prețurile de până la opt ori mai mari la gaze naturale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: