joi

25 aprilie, 2024

13 iulie, 2022

Producția industrială a înregistrat în mai o scădere de 0,1% față de luna anterioară, respectiv o creștere de 1,1% față de mai 2021, așa încât datele cumulate pe primele cinci luni din acest an indică o scădere de 2,4% față de primele 5 luni din 2021, pe serie ajustată sezonier, potrivit cifrelor comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică.

Astfel, în primele cinci luni din 2022, producția industrială a fost fost mai mică cu 2,4% față de aceeași perioadă din 2021, ca efect al scăderilor din cele trei sectoare industriale:

  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5,8%)
  • industria extractivă (-4,3%)
  • industria prelucrătoare (-1,2%)

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a scăzut față de luna precedentă cu 0,1%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-2,3%) și industria extractivă (-1,7%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a crescut cu 4,3% față de aprilie.


Față de luna mai din 2021, producția industrială (seria ajustată sezonier) a crescut cu 1,1%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+1,4%). Industria extractivă și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 7,2%, respectiv cu 3,7%.

Industria nu și-a revenit încă din pandemie

Producția industrială se situa, la nivelul lunii mai, cu 3,6% sub nivelul din februarie 2020, potrivit calculelor CursdeGuvernare pe baza datelor INS.

Dintre cele 35 de diviziuni în care sunt împărțite cele trei ramuri ale industriei, puțin sub jumătate erau pe minus, însă este vorba despre industrii importante, cu ponderi mari în economie.


Producția auto, spre exemplu, era cu 12,7% sub nivelul de dinainte de pandemie. Mai jos, clasamentul diviziunilor cu cele mai mari scăderi față de nivelul din februarie 2020.

În ceea ce privește ramurile în cazul cărora producția este peste nivelul din februarie 2020, cele mai multe au ponderi relativ reduse în economie. 19 ramuri au reușit să ”iasă” din pandemie, înregistrând creșteri între 1,4% (industria bunurilor de folosință îndelungată) și 25,1% (reperarea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor). Mai jos, clasamentul diviziunilor cu cele mai mari creșteri:

Indicele producției industriale (IPI) este un indice de volum și măsoară evoluția rezultatelor activităților cu caracter industrial dintr-o perioadă față de alta.

Pe serie brută, producția industrială a crescut în luna mai 2022 cu 10,1% față de luna precedentă, creștere susținută de toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (+12,2%), industria extractivă (+1,1%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,4%).

Față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) a fost mai mare în mai cu 6,4%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: