marți

23 aprilie, 2024

4 iulie, 2022

Inflația industrială s-a temperat doar marginal în mai, indicele prețurilor producției de pe piața internă înregistrând un avans de 0,5% față de luna anterioară, iar cel aferent pieței externe de 3,7%, reiese din datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS) – ”inflația industrială” anuală fiind de 46,5%.

De remarcat că inflația internă rămâne mult peste cea externă, și că în lunile viitoare prețurile de la poarta fabricii vor coborî în prețurile de la raft.

Agregat, indicele prețurilor producției industriale a înregistrat un avans de 1,5% în mai 2022 față de aprilie 2022. Față de aceeași lună a anului trecut, indicele prețurilor producției industriale a înregistrat o creștere de 46,5%, în scădere de la 47,3% în aprilie.


Analizând evoluția pe marile grupe industriale, cel mai însemnat avans al prețurilor s-a înregistrat în mai la industria bunurilor intermediare, de 4% față de aprilie. O creștere semnificativă s-a mai raportat și în industria bunurilor de folosință îndelungată, de 2,2% față de aprilie.

Prețurile din industria energetică s-au temperat în mai, stagnând practic. Cu toate acestea, avansul prețurilor în energie a fost de aproape 130% față de mai 2021.

Pe ramuri industriale, indicele prețurilor producției din energie a fost negativ în mai, respectiv -0,7% față de aprilie, însă creșterea față de mai 2021 a fost de 135,7%, reiese din datele INS.

Cu excepția industriei extractive, unde prețurile au scăzut în mai și a unei scăderi marginale în industria fabricării de mașini (de -0,05%), toate ramurile industriale s-au confruntat cu presiuni suplimentare asupra prețurilor.


Printre cele mai afectate au fost fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (+9,7% față de aprilie), prelucrarea lemnului (+8,4%), industria metalurgică (+8,3%) și fabricarea substanțelor și a produselor chimice (+4,6%).

În industria prelucrătoare în ansamblu, prețurile au înregistrat un avans de 3,2% în mai față de aprilie, respectiv de 27,7% față de mai 2021.

România, pe locul doi la nivel european, la inflația industrială

Prețurile producției industriale din UE au înregistrat în mai un avans de 92,9% în sectorul energetic, de 25,3% în sectorul bunurilor intermediare, de 13,2% pentru bunurile de uz curent, de 9,7% pentru bunurile de folosință îndelungată și de 7,8% pentru bunurile de capital.

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Danemarca (+59.8%), România (+59.2%, nivel aproape dublu față de media UE) și Estonia (+53.1%), reiese din datele Eurostat care se referă la evoluția prețurilor pentru piața internă.

În mai 2022, prețurile de producție industrială au crescut cu 0,7% în zona euro și cu 0,8% în UE, comparativ cu aprilie 2022, potrivit estimărilor Eurostat. În aprilie 2022, prețurile au crescut cu 1,2% în zona euro și cu 1,3% în UE.

Față de mai 2021, prețurile de producție industrială au crescut cu 36,3% în zona euro și cu 36,4% în UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: