joi

18 iulie, 2024

6 iunie, 2022

Toate persoanele care au venituri din închirierea imobilelor și a camerelor în scop turistic, care sunt proprietatea personală, trebuie să declare veniturile respective și să plătească impozit și contribuții la stat. În acest articol vă prezentăm câteva lucruri importante pe care trebuie să le știți despre impozitarea chiriilor în 2022.

La capitolul chirii intră veniturile din: închirieri și subînchirieri de bunuri mobile și imobile din patrimoniul personal; arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal; închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, indiferentde numărul de locuinţe în care sunt situate acestea.

Potrivit ghidului ANAF, cei care realizează venituri din cedarea bunurilor în chirie trebuie să plătească și CASS, însă dacă valoarea cumulată este egală cu 12 salarii minime brute pe țară. În plafonul anual se încadrează, pe lângă veniturile realizate din închiriere, și veniturile realizate din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o persoană juridică, activitătăți agricole, silvicultură, piscicultură, investiții și alte surse.

Impozitarea chiriilor în 2022. Cum se stabilește venitul brut și cel net anual din chirii


Potrivit legii, pentru a se stabili venitul brut anual din închiriere, pe lângă sumele ce reprezintă chiria în bani, trebuie să se adauge și valoarea investițiilor pe care le-au făcut la bunurile mobil și imobile și chiriașii.

(Citiți și: ”Un deceniu de locuire – România, în topul statelor în care chiriile au crescut mai mult decât locuințele”)

În ceea ce privește stabilirea venitului net anual pentru impozitarea chiriilor în 2022 se utilizează trei regimuri fiscale. Primul este regimul de impozitare pe baza cotelor forfetare, care se aplică în toate cazurile, dacă până la sfârșitul anului anterior se aflau în derulare un număr de până la cinci contracte de închiriere.

Al doilea regim de impozitare este ce în sistem real, care se aplică în cazul în care s-a depășit un număr de cinci camere de închiriat. Iar cel de-al treilea regim de impozitare este cel pe baza normelor de venit, care se aplică în cazul închirierii în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate privată.

Și poate cel mai important aspect de precizat este că impozitul anual se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net stabilit.

Regimul de impozitare pe baza cotelor forfetare


Specialiștii ANAF spun că prin aplicarea acestui regim de impozitare se stabilește venitul net anual prin deducerea din venitul brut a cheltuielii determinate prin aplicarea asupra venitului brut a cotei de 40%, reprezentând cheltuieli forfetare, pentru care nu trebuie să se prezinte documente justificative.

La cheltuieli forfetare intră: uzura bunurilor închiriate, cheltuielile ocazionate de întreținerea și repararea acestora, impozitele și taxele pe proprietate datorate potrivi legii, comisionul reținut de intermediar, primele de asigurare plătite pentru bunul cedat spre folosință.

Cei interesați de impozitarea chiriilor în 2022 mai trebuie să știe că, de exemplu, intră la cheltuieli forfetare contravaloare unor lucrări de întreținere a elementelor structurii de rezistență a clădirii, intervenții la acoperiș, fațadă sau curți, dar și în spații comune cum ar fi casa scării sau casa ascensorului.

Mai pot fi luate în calcul și întreținerea în bune condiții a instalațiilor comune proprii clădirii, respectiv ascensor, hidrofor, instalații de alimentare cu apă, de canalizare, instalații de încălzire centrală și de preparare a apei calde, instalații electrice și de gaze, repararea și menținerea în stare de siguranță în exploatare și de funcționare a clădirii pe toată durata închirierii locuinței.

În cazul în care chiriașul efectuează cheltuieli care cad în sarcina proprietarului și se încadrează în cota forfetară de cheltuieli, cu diminuarea corespunzătoare a chiriei, impunerea rămâne nemodificată.

Regimul de impozitare în sistem real

Potrivit ghidului ANAF, care face referire la impozitarea chiriilor în 2022, venitul net anual se determină pe baza datelor din contabilitate ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri.

Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la data de 31 decembrie a anului curent, determină, în anul fiscal următor, venitul net anual în sistem real, utilizând regulile de stabilire a venitului net pentru categoria veniturilor din activități independente.

Contribuabilii care optează pentru determinarea venitului net din cedarea folosinței bunurilor în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, aplică regulile de impunere specifice veniturilor din activități independente. În cazul aplicării acestui regim de impozitare aceștia au obligația completării Registrului de evidență fiscală și pe cea de conducere a evidenței contabile, spun specialiștii ANAF.

Potrivit celor de la ANAF, opţiunea de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior, prin completarea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor expirării perioadei de 2 ani.

Opţiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercită prin completarea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice cu informaţii privind determinarea venitului net anual în sistem real şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 25 mai, inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate în anul precedent, respectiv în termen de 30 de zile de la începerea activităţii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal, mai transmit specialiștii ANAF.

Impozitarea chiriilor în 2022. Veniturile din închirierea în scop turistic

Ghidul ANAF are un capitol care se referă la veniturile realizare din închirierea în scop turistic. Mai exact, regimul fiscal aplicabil acestor venituri este cel de impunere pe baza normei anuale de venit pentru închirierea în scop turistic din locuințele personale a unui număr de până la 5 camere, inclusiv. În situația în care în cursul anului se depășește numărul de 5 camere, în anul următor regimul de impunere este cel în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Cum este definită în ghidul ANAF închirierea pentru turiști, care trebuie declarată? Închirierea în scop turistic de către proprietari a camerelor situate în locuinţele proprietate personală, altele decât cele care constituie structuri de primire turistică, potrivit legislaţiei specifice, reprezintă oferirea posibilităţii de şedere pentru o perioadă de minimum 24 de ore şi maximum 30 de zile într-un an calendaristic oricărei persoane care călătoreşte în scop turistic în afara mediului său obişnuit de viaţă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: