joi

28 martie, 2024

23 mai, 2016

vasile ciurchea cnasFiliala din România a gigantului Mondial Hewlett-Packard – HP a fost pusă luni sub urmărire penală pentru un presupus prejudiciu de circa 17 milioane de euro în cadrul implementării sistemului informatic de la CNAS.

Totodată, procurorii anticorupție i-au pus sub urmărire penală pe Vasile Ciurchea și Irinel Popescu, foști președinți ai Casei Naționale de Asigurări Naționale, acuzați de abuz în serviciu.

Dosarul totalizează un prejudiciu de aproape 17 milioane de euro ce ar fi fost produs în contracte supraevaluate semnate cu HP România legate de Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al CNAS. Compania HP România SRL este și ea urmărită penal, în calitate de lider de consorțiu, pentru complicitate la abuz în serviciu.


De menționat este că sistemul SIUI se află sub supravegherea SRI, iar comunicațiile speciale au fost asigurate de STS.

La vremea respectivă, cursdeguvernare.ro a explicat cum a fost construit sistemul, care au fost legăturile dintre companiile care l-au creat și implementat și care au fost erorile care au dus la compromiterea lui – un LINK_AICI.

Acuzațiile DNA:

„În perioada 2007-2009, între CNAS și HP România S.R.L au fost încheiate mai multe acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii suplimentare de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP) la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale acte și de 760/zi-om, în cazul unui alt act adițional, dintre cele care fac obiectul prezentului dosar.

Din probele administrate a rezultat că aceste acte adiționale au fost încheiate în următoarele condiții:

  • fără să se aplice o procedură de achiziție conform legii;
  • CNAS a acceptat propunerile SC HP ROMÂNIA fără o analiză proprie a necesarului și a prețului ofertat, fără o negociere reală și fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului,
  • ofertele SC HP ROMÂNIA SRL nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere/de analiză și evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI
  • aceste servicii au fost subcontractate până la prestatorii direcți, la prețuri din ce în ce mai mici, astfel încât pentru serviciile efectiv efectuate, prestatorii au încasat cel mult 200 de euro/zi-om. 

Se estimează că, prin contractarea, presupus nelegală, a serviciilor adiționale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA (reprezentând diferența între valoarea serviciilor facturate de SC HP ROMÂNIA SRL și costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost plătiți de CNAS în mod nelegal.

Referitor la persoanele responsabile pentru crearea acestui prejudiciu, din actele efectuate de procurori a rezultat că acestea sunt, pe de o parte, angajații CNAS care au semnat aceste acte adiționale și, pe de altă parte, societatea HP România SRL care, în oferta sa adresată CNAS, a solicitat un preț supraevaluat și nefundamentat”, precizează un comunicat DNA.

(CITIȚI ȘI: Exclusivitate / Blocajele cardurilor de sănătate: Compania care le-a implementat e în insolvență, CNAS apelează la soluții improvizate)

Persoanele urmărite penal în acest caz

Pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată:

VASILE CIURCHEA – președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor , respectiv februarie 2007 – ianuarie 2009,

VALERIU SIMION – vicepreședinte al CNAS la data faptelor ,

LEANA STOEA – director general adjunct al CNAS la data faptelor,

MIHAI BEJAT – director la Direcția Tehnologia Informației din cadrul CNAS la data faptelor,

OVIDIU MUNTEANU – director la Direcția Juridic și Contencios din cadrul director la Direcția Juridic și Contencios din cadrul CNAS la data faptelor,

Pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit:

IRINEL POPESCU – președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor, respectiv ianuarie-decembrie 2009

CONSTANTIN MARIA MIHAELA – director general adjunct

MEDVEȘ ISTVAN LUCIAN – director la Direcția Tehnologia Informației

MIHAI LILIANA MARIA – director la Direcția Juridic, Contencios și Acorduri Internaționale

SC HP România S.R.L., ca persoană juridică, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

(CITIȚI ȘI: CNAS acoperă cu 2 licitații greșelile ”istorice” comise în implementarea sistemului informatizat de sănătate)

Demisia lui Vasile Ciurchea

Vasile Ciurchea, ultimul președinte plin al CNAS, avea mandat până în iunie 2017, dar a demisionat surprinzător în martie anul acesta.

“În urmă cu câteva minute am ieşit de la Guvern. Mi-am înaintat demisia, este o decizie unilaterală, nu au existat presiuni. Pur şi simplu îmi ajunge. Nu mai suport atâta denigrare. Nu ştiu ce voi face mai departe”, declara pe 21 martie Vasile Ciurchea.

A plecat în plin scandal cu medicii revoltați de căderea repetată a sistemului informatic, în special a părții legate de cardul electronic de sănătate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: