29 martie, 2016

card sanatate la consultatieCasa Națională de Asigurări de Sănătate a scos la licitație două contracte de achiziție care vizează Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate, în încercarea de a acoperi greșelile ”istorice” făcute în acest proiect și cu speranța că motivele pentru care sistemul funcționează cu sincope vor fi astfel eliminate.

Valoarea celor 2 contracte este estimată de CNAS la 27 milioane lei (peste 6 milioane euro), plus TVA. Banii vin de la bugetul de stat, care a plătit deja 186 milioane euro pentru proiect.

Anunțurile de licitații au fost publicate în SEAP pe 26 martie și ambele au termen-limită de depunere a ofertelor sau a cererilor de participare începutul lunii mai:

  • o licitație pentru achiziția de servicii de Help-desk, mentenanță și suport tehnic la Cardul de Sănătate (componenta denimită CEAS)
  • o licitație pentru servicii de administrare, suport tehnic și mentenanță hardware pentru Platforma Informatică a Asigurărilor din Sănătate (PIAS)

Ambele licitații sunt critice pentru funcționarea în parametrii optimi a celui mai mare sistem de informatizare din Sănătate. Motivele pentru care se scot la licitație contractele sunt însă diferite.

Efectul alegerii greșite a subcontractorilor

Cardul de Sănătate are o problemă de funcționalitate veche: Componenta care identifică cardul în sistem a fost executată de Provus, o companie specializată în furnizarea de soluții similare pentru sectorul bancar. Aici lucrurile funcționează foarte bine, însă contractorul principal- HP- nu a ținut cont că sistemul respectiv are un grad de încărcare mult mai mic decât cel al sistemului de sănătate. Și de aici, erori…

Lucrurile se complică și din cauza faptului că sistemul nu are asigurată mentenanța de aproximativ 2 ani, urmare a faptului că un alt subcontractor al componentei CEAS pe partea de software, Novensys, este în insolvență din decembrie 2014.

(Citiți și: ”De ce nu funcționează cardul de sănătate: Piedicile noi și fraudele vechi – în viziunile guvernului și ale CNAS”)

CNAS a licitat de câteva ori de atunci serviciile de mentenanță, dar nimeni nu a participat la licitație– în primul rând din cauză că cine preia contractul ar trebui întâi să descâlcească și să înțeleagă ce a lucrat Novensys, apoi să corecteze.


E mult de lucru și banii oferiți de CNAS sunt puțini: la ultima licitație, organizată în vara anului 2015, valoarea estimată a contractului era de 400.000 de euro.

Astăzi, CNAS oferă de 10 ori mai mult (cam 4 milioane euro) numai să găsească compania dispusă să garanteze buna funcționalitate a cardului de sănătate. Componentă pentru care a plătit deja 25 de milioane de euro.

Efectul schimbărilor decise politic: sistemul OPSNAJ este căzut de o lună

Platforma Informatică are, la fel, probleme vechi: De zece ani, fiecare șef al Casei Naționale de Asigurări a produs propria viziune asupra proiectului. Și a adăugat, sau a scos componente hardware din proiect în funcție de viziune sau interese. Pentru ca modificările să rămână în interiorul contractului cadru general, pentru a cărui implementare s-au plătit 186 milioane de euro, în măsura în care într-un loc s-au adăugat componente hardware, în alt loc se scoteau.

(Citiți și: Exclusivitate / Blocajele cardurilor de sănătate: Compania care le-a implementat e în insolvență, CNAS apelează la soluții improvizate”)

Cu putere de exemplu: astăzi, sistemul informatic al OPSNAJ, o componentă mai puțin vizibilă a PIAS, care conține informații similare SIUI privind asigurații din sistemele speciale- SRI, Armată, etc, nu funcționează de aproximativ o lună din cauză că hardurile sistemului s-au ”prăjit”, cum spun specialiștii.

Această licitație are rolul de a calibra componenta hardware, pentru care CNAS estimează că va cheltui cam 2 milioane euro.

Rămâne o problemă nerezolvată de aceste licitații, care se găsește în contractul original de informatizare a sistemului de sănătate: chestiunea garanțiilor oferite de contractori, care nu pare să funcționeze în favoarea statului român din moment ce același stat este gata să plătească cam 6 milioane de euro, suplimentar, ca să corecteze erori comise în trecut de persoane perfect identificabile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: