Ministerul Energiei a cerut Transgaz (TGN) să supună AGA solicitarea de a aproba un dividend brut de 43,38 lei pe acţiune, ceea ce corespunde unei rate de distribuție a peste 90% din profitul net pe 2017 al companiei, potrivit unui raport trimis la Bursă.
Anterior, managementul Transgaz ceruse Ministerului Energiei să-și limiteze solicitarea la 50% din profit, având în vedere că o rată de 90% ar atrage imposibilitatea Transgaz de a finanța proiecte de investiții strategice.
Ministerul Energiei este acţionarul majoritar cu o participație de 58,5% din acțiunile TGN, ale companiei care administrează monopolul magistralelor naţionale de transport gaze naturale.
Astfel, pe ordinea de zi a şedinţei acţionarilor din 26 aprilie 2018 va fi un nou punct: „Aprobă/nu aprobă dividendul brut pe acţiune de 45,38 lei/acţiune, aferent anului financiar 2017, a datei de 16 iulie 2018 ca termen de începere a plăţii dividendelor”.
De asemeni, totalul dividendelor va fi de aproape 534,3 milioane de lei, iar partea de profit net „destinat constituirii surselor proprii de finanțare” va fi de peste 10 ori mai mică, de nici 48 de milioane de lei.
Pe de altă parte, Transgaz este pe cale să piardă competiţia pentru preluarea a 66% din acţinile omologului său din Grecia, DESFA, din cauza unei oferte mai mici decât cea a concurenţilor.
Consorţiul compus din Transgaz (România), berd şi Reganosa (Spania) a avut o ofertă financiară mai slabă decât cea a competitorului său, consorţiul format din SNAM (Italia), Enagas (Spania) şi Fluxys (Belgia), potrivit informaţiilor Reuters şi Ekathimerini.
Consorţiul din care face parte Transgaz ar fi oferit 457 de milioane de euro, în timp ce consorţiul advers, condus de italienii de la SNAM, a oferit 535 de milioane de euro, potrivit cotidianului elen.
Ca urmare Agenţia de Privatizare din Grecia (TAIPED) ar cerut ambelor consorţii să-şi îmbunătăţească oferta.
Consorţiul din care face parte Transgaz ar fi fost favorit, iniţial, potrivit presei elene, care specula că SUA și UE ar sprijini oferta acestuia, din rațiuni geopolitice.