duminică

21 aprilie, 2024

8 noiembrie, 2017

Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, păstrând toate prevederile contestate de mediul de afaceri și de sindicate în ultima perioadă.

Dintre cele mai importante se remarcă: transferul majorităţii contribuţiilor sociale la angajat, impozitarea firmelor pe cifra de afaceri sub un milion de euro, sau restricţiile care vizează companiile cu capital străin şi băncile privind deducerea cheltuielilor inclusiv cu dobânzile şi îndatorarea.

Astfel, sunt prevăzute:

  • Trecerea obligaţiei de plată a majorităţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi reducerea totalului acestora cu 2 puncte procente, până la 37,25%;
  • Introducerea contribuției asiguratorie pentru muncă (CAM), de 2,25%, datorată bugetului general consolidat de angajator. CAM înlocuieşte contribuția de șomaj (0,5% datorată de angajat și 0,5% datorată de angajator), contribuția pentru concediile medicale (0,85% datorată de angajator), contribuția la fondul de garantare a plății salariilor (0,25%) și contribuția pentru asigurarea de accidente și boli profesionale.
  • Introducerea CAS raportat la salariu minim pe economie la veniturile din activități independente.
  • Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru salariați, pensionari, chirii, venituri din dobânzi, drepturi de autor, alte venituri, cu excepţia veniturilor din dividende. Măsură este menită să amelioreze pericolul scăderii salariului net.
  • Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.
  • Impozitarea cu 1% a cifrei de afaceri la toate firmele cu cifră de afaceri sub un milion de euro , dublul plafonului anterior.
  • Organele fiscale vor putea refuza deducerea TVA, dacă pot demonstra „că persoana impozabilă știa sau ar fi trebuit să știe că operațiunea invocată pentru a justifica dreptul de deducere era implicată într-o fraudă privind TVA care a intervenit în amonte sau în aval în lanțul de livrări/prestări”
  • Restricţii privind optimizarea fiscală a instituţiilor de credit şi a companiilor cu capital străin: Este preluată în legislația națională Directiva 2016/1164/UE . Astfel, sunt stabilite noi reguli privind:
    • limitarea deductibilității cheltuielilor cu dobânda și a altor costuri echivalente: „Contribuabilul are dreptul de a deduce, într-o perioadă fiscală, costurile excedentare ale îndatorării până la plafonul deductibil reprezentat de echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro calculat la cursul de schimb BNR valabil pentru ultima zi a trimestrului/anului fiscal, după caz”;
    • regimul fiscal al transferurilor de active, de rezidență fiscală și/sau de activitate economică desfășurată printr-un sediu permanent pentru care România pierde dreptul de impozitare;

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a spus într-o conferință de presă ulterioară ședinței de guvern că măsura privind deductibilitatea dobânzilor, ar descuraja „finanțarea intragrup la dobânzi exagerată” și transferul de profit în străinătate.

Ordonanţa prevede că: „în cazul în care o entitate sau un sediu permanent este considerată „societate străină controlată”, contribuabilul plătitor de impozit pe profit care o controlează, include în baza impozabilă veniturile nedistribuite ale entității care au provenit din următoarele :

  • dobânzi sau orice alte venituri generate de active financiare;
  • redevențe sau orice alte venituri generate de drepturi de proprietate intelectuală;
  • dividende și venituri din transferul titlurilor de participare;
  • venituri din leasing financiar;
  • venituri din activități de asigurare, activități bancare sau alte activități financiare;
  • venituri de la societăți care le obțin din bunuri și servicii cumpărate de la întreprinderi asociate și sunt vândute acestora fără nicio valoare economică adăugată sau cu o valoare adăugată mică”.

(Descărcați AICI Ordonanța de Urgență)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: