joi

28 martie, 2024

14 iulie, 2022

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care se reglementează ajustarea prețurillor pentru lucrările de infrastructură mare, „de transport sau de transport de interes naţional sau european, infrastructură majoră apă-apă uzată şi deşeuri”, potrivit unui comunicat emis miercuri seara de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Noul mecanism are un impact financiar estimat de 1,5 miliarde de euro asupra absorbției de fonduri europene și asupra a 7.000 de șantiere în derulare cu o valoare a contractelor de finanțare de 13 miliarde de euro.

Se iau în considerare a 10 elemente de cost semnificative a căror evoluție va fi monitorizată de Institutul Național de Statistică, astfel încât ajustările de preț să urmărească evoluția componentelor de cost în proiectele de infrastructură aflate în derulare – spune sursa citată.


Ordonanța reglementează și situaţia suprapunerilor de lucrări finanţate din fonduri europene prin programe operaţionale distincte.

(Citiți și:Infrastructura României: Prețul bitumului s-a dublat într-un an, după căderea a două piețe”)

Astfel, pentru proiectele de infrastructură din sectorul de apă și apă uzată şi proiectele care au ca obiect infrastructura rutieră realizate integral sau în parte pe același amplasament, se dispune obligaţia autorităților locale de a corela graficul de execuție a infrastructurii rutiere cu graficul de execuție a rețelelor de apă și apă uzată la emiterea autorizației de construire, sub sancţiunea de a suporta în tot sau în parte costurile generate de lipsa de corelare.

Decontarea cheltuielilor

Ordonanța stabilește condiţiile de decontare din fonduri europene a cheltuielilor efectuate pentru lucrările executate în regie proprie pe sectorul de apă şi apă uzată în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 .

Sunt stabilite și condițiile în care beneficiarul Programului operațional Infrastructură Mare poate recurge la execuţia de lucrări în regie proprie în cadrul unui proiect – la un progres fizic de cel puţin 65% la momentul rezilierii sau încetării și mai puțin de 100 mil. lei pentru restul de executat.


Sunt introduse prevederi care permit finanțarea investițiilor de apă – canal pentru localitățile sub 2000 de locuitori – proiecte neeligibile prin POIM. 

Cheltuielile aferente proiectelor finanţate prin POIM, dar neeligibile în POIM, pot fi suportate din bugetul PNRR, dacă acestea îndeplinesc condiţiile de eligibilitate.

(Citiți și:Atenție la construcții: Cădere – sub efectul scumpirilor și al problemelor de import. Guvernul a reacționat cu întârziere”)

De asemenea, ordonanța de urgență adoptată astăzi permite depunerea cererilor de finanțare în domeniul digitalizării şi producerii de energie verde din surse regenerabile, în cadrul apelului de proiecte destinat realizării infrastructurii proiectelor de apă și apă uzată.

Clarificarea cheltuielilor neeligibile

  • Corelarea intensității maxime a ajutorului de stat și a codurilor CAEN privind soldul balanței comerciale, armonizarea terminologică a unor prevederi privind ajutorul de stat în concordanță cu prevederile Comunicării Comisiei Europene, prin modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2022 .
  • Clarificarea tipului de cheltuieli neeligibile care se stabilesc în sarcina autorităţii de management în proporție de 75% din valoarea plăţilor efectuate din investiţia de bază.
    • In acest sens se autorizează ordonatorii principali de credite cu rol de autoritate de management să cuprindă în bugetele proprii sumele necesare efectuării acestor plăţi, prin modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 156 / 2020.
  • Eliminarea obligativităţii efectuării studiului “Evaluarea de impact asupra siguranţei rutiere şi auditul de siguranţă rutieră”, pentru drumurile judeţene, prin care se intenţionează înlăturarea unui impediment major în depunerea proiectelor de infrastructură rutieră pentru următoarea perioadă de programare, 2021-2027.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: