miercuri

24 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

29 mai, 2022

Problemele din construcții s-au agravat în aprilie și mai sub povara efectelor războiului din Ucraina și a scumpirii energiei. Lucrările inginerești (acestea reprezentând mari proiecte finanțate public – de infrastructură sau industriale) își continuă scăderea și la aceasta s-a adăugat, din martie, și scăderea lucrărilor de construcții noi, potrivit patronatelor și statisticilor oficiale.

Cele două ordonanțe de urgență privind ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică și a celor finanțate din fonduri europene au venit târziu (a doua, abia săptămâna trecută), iar efectelor lor asupra sectorului vor mai întârzia încă o lună, din cauza procedurilor, spun patronii din construcții.

Scăderea lucrărilor de construcții inginerești (mai ales de infrastructură dar și industriale), din primele 3 luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă a anului precedent, s-a amplificat de aproape 4 ori în comparație cu scăderea din primele 3 luni din 2021 față de aceeași perioadă din 2020.


Pentru prima dată în acest an, indicele lucrărilor de construcții noi dintr-o lună (martie) a scăzut față de aceeași lună a anului 2021 (cu 0,9%).

– 9,4% martie 2022/2021. Importurile din Rusia și Ucraina, înlocuite cu altele mai scumpe din Brazilia și India

„Lucrurile au mers mai rău în aprilie și mai din cauza efectelor războiului și a scumpirii energiei. Cele mai multe materiale și materii prime pentru fabricarea acestora, oțel beton, produse laminate, table sau minereuri și materii prime pentru producerea lor veneau din Rusia și Ucraina. A trebuit să le înlocuim, atât cât se poate, cu importuri din Brazilia sau India, mai scumpe și cu termene de livrare mai lungi”, a declarat Adriana Iftime (foto), director general al Federației Patronatelor Societăților de Construcții din România (FPSC) , pentru CursDeGuvernare.

„Ca urmare, va mai dura o perioadă până când ritmul lucrărilor își va reveni”, a mai spus Adriana Iftime.

Cu excepțiile deja menționate ( ale lucrărilor noi și ale celor inginerești), cele mai recente statistici oficiale indică încă ritmuri de creștere nesemnificative în martie 2022 față de aceeași lună a anului anterior.


Adeseori creșterile sunt la limită, sub un punct procentual, ca în cazul clădirilor rezidențiale, al reparațiilor capitale și al  lucrărilor de întreținere și reparații curente.

Scăderea lucrărilor inginerești s-a adâncit în martie 2022 față martie 2021 cu același ritm (-9,4%) ca acela al scăderii din februarie 2022 față de februarie 2021, pe seria ajustată  în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Pe primele 3 luni din 2021 scăderea față de aceeași perioadă din 2021 a fost de 11,7%, de aproape 4 ori mai mare decât scăderea din primele 3 luni din 2021 față de aceeași perioadă din 2020 (3,1%).

Reacția târzie a autorităților

Abia la jumătatea luni aprilie, respectiv acum o săptămână, Guvernul a adoptat ordonanțele de urgență 47 / 2022 și respectiv 64 / 2022, privind ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică și a celor finanțate din fonduri europene.

Întârzierea se va propaga cu circa o lună din cauza procedurilor.

(Citiți și:Construcțiile de locuințe au crescut cu 33%, cele de infrastructură au scăzut cu 12,3% în primele două luni din 2022”)

„Trebuie stabilite restul de lucrări de executat la momentul intrării în vigoare a ordonanțelor și noile costuri, trebuie convenite actele adiționale cu beneficiarii lucrărilor, care aparțin statului. Asta ar putea să mai dureze o lună”, a explicat Adriana Iftime, directoarea FPSC.

Cele două ordonanțe au venit la aproape 7 luni de la adoptarea uneia similare, în septembrie anul trecut, care omitea efectele scumpirii energiei, deja considerabilă, care s-au făcut simțite foarte puternic în sectorul construcției mai ales din octombrie 2021, potrivit oficialului citat.

Cum cresc prețurile locuințelor de la constructor la cumpărător

Lucrările de construcții rezidențiale aproape că stagnau deja în martie 2022 față de martie 2021, dar mulți dezvoltatori nu și-au diminuat marjele de profit.

„O parte din creșterea prețurilor locuințelor este cauzată de aceleași scumpiri cărora trebuie să le facă dezvoltatorii, ca toată lumea (energie, etc). Pe de altă parte, marja de profit a dezvoltatorilor din România este de 30 – 40% din prețul final, mult peste cea din alte țări europene, de 10 – 20%.

Unii și-au redus-o ca să poată vinde. Mulți, însă, nu”, a mai spus Adrian Iftime.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: