8 august, 2019

Proiectul privind rectificarea bugetară, prima din acest an, a fost discutat de guvern în ședința de joi în primă lectură, a declarat Nelu Barbu, purtător de cuvânt al Guvernului, precizând că proiectul urmează să fie aprobat în ședința următoare.

Guvernul ar fi comis o ilegalitate dacă ar fi aprobat joi rectificarea bugetară în condițiile în care nu a mai putut aproba și Ordonanța privind măsurile fiscale și bugetare anunțate de Ministerul de Finanțe.

Respectiva ordonanță conține măsuri care aduc venituri suplimentare la buget (creșterea accizei la țigarete sau acciza la băuturi răcoritoare ) sau reduc cheltuielile (reducerea numărului de secretari de stat și a cabinetelor acestora), care sunt incluse în proiectul de rectificare.


Proiectul a fost ”întors” de către Consiliul Economic și Social (CES) din lipsă de avize, după cum a anunțat chiar ministrul de Finanțe. Dacă guvernul ar fi aprobat rectificarea, aceasta s-ar fi bazat pe date false.

(Citiți și: Reorganizarea administrației se amână din cauza accizei la tutun și a taxei pe băuturi răcoritoare)

Întrebat de ce nu a fost aprobată joi rectificarea, Nelu Barbu a spus, oficial, că decizia Guvernului a fost „să mai analizeze în detaliu fiecare aspect” din proiect.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că rectificarea bugetară este pozitivă și că va fi discutată în ședința de joi. De altfel, tot joi, proiectul privind rectificarea a primit aviz din partea Consiliului Economic și Social.

Consiliul fiscal a emis, tot joi, opinia sa referitoare la proiectul înaintat de Finanțe.

(Citiți și: Consiliului fiscal, despre rectificarea bugetară: Venituri supraestimate, risc semnificativ de depășire a țintei de deficit)


Consiliul Fiscal a apreciat, analizând proiectul de rectificare bugetară, că există riscuri semnificative de depășire a țintei de deficit asumate și chiar a nivelului de referință de 3% din PIB pentru deficitul bugetar.

”În absența adoptării unor măsuri compensatorii suplimentare credibile, intervalul probabil în care se va plasa deficitul bugetar la finalul anului 2019 potrivit metodologiei naționale este cuprins între 3,4% -3,7% din PIB”,a transmis joi instituția condusă acum de profesorul Daniel Dăianu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: